Brata Christopher in Marc Bauder sta si skušala zamisliti močan vizualen element, ki bi v ljudeh zbudil
Brata Christopher in Marc Bauder sta si skušala zamisliti močan vizualen element, ki bi v ljudeh zbudil "čustveni vpliv", ki ga je imel včasih berlinski zid. Foto: Reuters
Baloni osvetljujejo tudi tisti slavni poljub med Leonidom Brežnjevom in Erichom Honeckerjem, ki je zdaj osrednja atrakcije muzeja na prostem East Side Gallery. Foto: Reuters
Balone od znotraj osvetljujejo LED-luči. Foto: Reuters

"Kot kontrast tej zlovešči, težki strukturi sva hotela postaviti nekaj lahkega," je idejni koncept instalacije pojasnil umetnik Marc Bauder, ki je Mejo luči (Lichtgrenze) razvil v sodelovanju s svojim bratom Christopherjem Bauderjem. (Pravzaprav sta hotela tako zaznamovati že 20-letnico padca zidu, a je za izvedbo logistično zahtevnega projekta takrat zmanjkalo časa.)

Dobrih 15 kilometrov dolga vrsta balonov se vije skozi osrednji del mesta, tudi mimo znamenitosti, kot so Brandenburška vrata ali Nadzorna točka Charlie, in tako - kot nekoč zid - na nekaterih točkah preprečuje prehod z avtomobili.

"Spomin pripada ljudem," pravi Bauder. "Namesto ene same komemoracije sva hotela ljudem ponuditi možnost individualnega pristopa." Berlinčane pozivata, naj ob nizu luči prebirajo videoekrane, ki predvajajo informacije o zidu in ljudeh, ki so ob njem umrli, ter tako kontekstualizirajo celoten projekt.

V Nebo nad Berlinom
Simbolično bistvo inštalacije pa se bo pravzaprav udejanjilo šele danes: svetlobne balone, ki so jih prižgali v petek, bo nemški predsednik Joachim Gauck ob zvokih evropske himne Oda radosti simbolično spustil v nebo nad Berlinom. Pri tem bo imel pomoč: k projektu so bili kot "sponzorji" namreč povabljeni vsi Berlinčani. Vsak, ki sodeluje, bo nocoj s posebnim ključem stal pod "svojim" balonom in ga z osebnim sporočilom spustil v zrak. Tak konec tega unikatnega "light showa" sta si avtorja zamislila kot trenutek razmisleka in katarze.

Zid, ki je terjal 138 življenj, uničil pa jih še precej več
155 kilometrov dolg in več metrov visok zid, ki je v celoti zaprl tedanji Zahodni Berlin, je po 28 letih padel 9. novembra 1989. Manj kot čez leto dni, 3. oktobra 1990, je bila Nemčija znova združena. Danes je od njega ostalo le malo, a zgodovina priča, da je bilo med letoma 1961 in 1989 vzdolž zloglasnega zidu med poskusom bega ubitih 138 ljudi, zadnji samo nekaj mesecev, preden so Nemci z mirno revolucijo pregrado prebili.

Praznovanja s skupnim sloganom Pogum za svobodo potekajo že več dni, vrhunec pa bo današnji spektakel na prostem pred Brandenburškimi vrati, ki so postala nekakšen simbol nemške enotnosti. Pričakujejo vsaj dva milijona ljudi. Množico bosta med drugim zabavala britanski pevec Peter Gabriel in 68-letni nemški rocker Udo Lindenberg, manjkal ne bo niti ognjemet.