Gradnje kapele Nuestra Señora de los Ángeles se bodo Čilenci skoraj sto let pozneje vendarle lotili. Visoka bo 30 metrov, zrasla pa bo kot del večjega kompleksa, Gaudíjevega duhovnega in kulturnega središča. Foto: http://www.gaudichile.cl/
Gradnje kapele Nuestra Señora de los Ángeles se bodo Čilenci skoraj sto let pozneje vendarle lotili. Visoka bo 30 metrov, zrasla pa bo kot del večjega kompleksa, Gaudíjevega duhovnega in kulturnega središča. Foto: http://www.gaudichile.cl/
Danes Gaudíja uvrščamo v umetnost šole Art Nuveau, ki je bila predhodnica moderne arhitekture. Njegov vpliv je viden tudi v arhitekturi avstrijskega kolega Friedensreicha Hundertwasserja. Foto: EPA

Skoraj okroglih sto let po arhitektovi smrti bodo v Čilu razkrili prvi dokončan Gaudíjev projekt zunaj meja njegove rodne Španije.

Čilska predsednica Michelle Bachelet je napovedala, da bodo v Rancagui, ki leži približno 80 kilometrov južno od Santiaga, še letos začeli gradnjo kapele. Pri tem se bodo držali skic, ki jih je Gaudí izrisal leta 1915 in jih pozneje poslal nekemu čilskemu redovniku. "Gradnjo napovedujemo z velikim veseljem, saj ima projekt že zelo dolgo zgodovino," pravi predsednica. Če bo šlo vse po sreči, bo kapela dokončana leta 2017.

Razgledani redovnik Angélico
Vse skupaj se je začelo leta 1922, ko je menih Angélico Aranda Gaudíju pisal s prošnjo, naj si zamisli kapelo, ki bi stala v Rancagui. "Rad bi zgradil nekaj izvirnega - zelo izvirnega - in spomnil sem se na vas," piše Aranda, ki je mojstra nekaj let predtem spoznal med obiskom Barcelone. V pismu ga je tako prosil, naj izriše nekaj načrtov, "kakršne zna samo on".

"Odkrušen" delec Sagrade Famílie
Ko je pismo prispelo do Španije, je Gaudí vso svojo energijo že posvečal monumentalnemu projektu Sagrade Famílie. Arandovo pismo ga je spomnilo na kapelo, ki jo je že pred leti izrisal za v apsido na zadnjem koncu Sagrade Famílie. Skice za element, ki ga nikoli ni vključil v svoj življenjski projekt, je tako odstopil svojemu čilskemu znancu. "Ta projekt bo spletel duhovno bratstvo med Španijo in Ameriko," je še zapisal v spremnem pismu. Aranda je v zameno obljubil, da mu bo darilo poplačal "z molitvami".

Gradnje kapele Nuestra Señora de los Ángeles se bodo Čilenci skoraj sto let pozneje vendarle lotili. Visoka bo 30 metrov, zrasla pa bo kot del večjega kompleksa, Gaudíjevega duhovnega in kulturnega središča, ki bo premoglo še dva večja trga, šolo umetnosti in kulturni dom.

Celoten projekt gradnje bo stal dobrih sedem milijonov dolarjev, predsednica pa poleg državnih sredstev obljublja še, da bo novo središče gotovo postalo regionalno stičišče ljubiteljev umetnosti. "Niti malo ne dvomim, da bo to za Rancaguo izjemna pridobitev," je izjavila.

Ker bi se radi novodobni dediči projekta poklonili Gaudíjevi ideji o "duhovnem bratstvu" med celinama, bo kapelica stala na osi med Barcelono in Rancaguo, okrasili pa jo bodo z elementi, izklesanimi iz barcelonskega kamna. Osrednji stolp bo obložen z lazurnim kamnom iz Čila, okronan pa s križem iz medenine. V kripti kapelice bodo počivali posmrtni ostanki naprednega Arande.