Nova, kratka pričeska Aja Vejveja, ki ima tudi simbolično težo. Foto: Aj Vejvej na Instagramu
Nova, kratka pričeska Aja Vejveja, ki ima tudi simbolično težo. Foto: Aj Vejvej na Instagramu
Aj Vejvej
Kitajski umetnik in aktivist se je že pred novim letom podal na grški otok Lezbos in tam dokumentiral njihove zgodbe ter bivanjske razmere, fotografije pa objavljal na družbenih omrežjih. Predstavil je tudi idejo o gradnji spomenika, posvečenega prebežnikom in beguncem, na Lezbosu vzpostavil svoj studio in v delo vključil svoj berlinski in pekinški studio. Foto: EPA

V begunskem taborišču v grškem Idomeniju je Aja postrigel frizer - begunec. Šlo je za simbolično dejanje, s katerim je želel umetnik ponovno opozoriti na tisoče beguncev, ki so na poti v Evropo obtičali v bedi.

Makedonija je z zaprtjem meje zaprla balkansko begunsko pot. Na tisoče beguncev je tako obtičalo na severu Grčije in skušajo zdaj v Makedonijo vstopiti nezakonito. Več sto ljudi, ki so v ponedeljek skušali prečkati mejo, je Makedonija vrnila Grčiji.

Frizerji, pianisti, ljudje z vseh življenjskih poti ...
Aj Vejvej se v zadnjem času zelo posveča begunski problematiki. V soboto je postavil bleščeči bel klavir na razmočena, blatna tla begunskega taborišča Idomeni. Na klavir je prvič po več letih v dežju zaigrala 24-letna begunka iz Sirije Nur Alhzam, ki upa, da bo prišla do Nemčije, kjer jo čaka soprog.

Akcij je bilo še več: na začetku februarja je denimo razburil svetovno javnost, ko se je fotografiral v pozi septembra lani utopljenega sirskega dečka, katerega slika je pretresla svet, sredi februarja pa je v rešilne jopiče odel berlinsko koncertno dvorano Konzerthaus. Že septembra lani sta se z Anishem Kapoorjem v znak solidarnosti z begunci odeta z odejama sprehodila po londonskih ulicah.

Aj Vejvej, najbrž najprominentnejši kitajski sodobni umetnik, je goreč aktivist. Kitajska policija je avtorja slovitega stadiona Ptičje gnezdo aprila 2011 aretirala na letališču v Pekingu, od koder je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih akcij kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. V priporu so ga zadržali 81 dni, nato so mu naložili hišni pripor in mu odvzeli potni list. Dokument so mu vrnili šele lanskega julija.