Drugo
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Arheologi so v sklopu projektov do zdaj odkrili že 200 rimskodobnih grobov. Foto: www.arheologijaljubljane.si

Dodaj v

Arheologi na območju Kozolca iščejo rimskodobne grobove

Izkopavanja je bilo treba pozimi prekiniti
2. marec 2013 ob 14:50
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na območju ob Slovenski cesti, imenovanem Kozolec, trenutno potekata dva projekta arheoloških izkopavanj. To je območje, kjer se razteza rimskodobno grobišče, ki datira v obdobje med 1. in 4. stoletjem oziroma v čas rimske Emone.

Projekta potekata na dveh lokacijah: eden na območju bodoče podzemne zbiralnice komunalnih odpadkov, drugi pa pod podzemno parkirno hišo Kozolec. Oba projekta so morali v zimskem času zaradi obilnega snega ustaviti.

Projekt na območju zbiralnice odpadkov so začeli decembra in bo predvidoma zaključen v roku desetih dni. Pod parkirno hišo pa so izkopavanja začeli že leta 2011, vendar so morali projekt za eno leto prekiniti zaradi težav z gradbenim dovoljenjem investitorja. Tam bo izkopavanje po besedah arheologa Martina Horvata iz Muzeja in galerij mesta Ljubljana trajalo še dober mesec.

Arheologi so v sklopu projektov do zdaj odkrili že 200 rimskodobnih grobov. Pokojnike so v obdobju prevlade krščanske vere pokopavali s številnimi predmeti, s katerimi so jih želeli pospremiti v onstranstvo. Poleg okrasnih predmetov oziroma nakita so jih opremili še s kovanci, pa tudi s popotnico hrane in pijače, kar je razvidno iz posodja, je povedal vodja projektov.

Najdbe bo prevzel Mestni muzej Ljubljana, ki bo poskrbel tudi za konservatorske posege. "Kovina, stara 2000 let, ni več dobro ohranjena, zato jo bo treba utrditi, posode bo treba znova sestaviti," je pojasnil Horvat. Obnovljeni predmeti bodo nato pripravljeni za razstave ali pa za muzejski depo.

Mesto mrtvih kot "portal" v mesto živih
Oba projekta potekata na območju grobišča, ki je bilo v rimskih časih postavljeno zunaj mesta oziroma ob njegovi vpadnici. Ljudje so se morali najprej sprehoditi skozi mesto mrtvih, preden so skozi mestna vrata zakorakali v mesto živih, je pojasnil Horvat. V grobovih so pokopani meščani, tako bogatejši kot revnejši. Kot je poudaril Horvat, so najdbe pomembne, saj odražajo način življenja tedanjih meščanov.

Pregled odkritega v kratkem
O najdbah bodo spregovorili tudi na novinarski konferenci v Mestnem muzeju Ljubljana, ki jo bodo pripravili predvidoma v drugi polovici marca, je še povedal Horvat. Tedaj bodo sicer predstavili rezultate vseh arheoloških raziskav, ki so jih na območju Ljubljane opravili preteklo leto.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
assange
# 03.03.2013 ob 10:36
saj je prav, da se takšne stvari izkopljejo in gredo v muzej, problem je le v tem, da mora tele žličkarje plačati investitior, kar pa je lahko izredno visok strošek.
Na Ptuju je že dobrih 10 let ena ogromna parcela prazna in zaraščena, saj so na njej ob sondiranju našli ostanke starih rimljanov, lastnik pa nima denarja, da bi plačal izkopavanja.
Whisperer
# 02.03.2013 ob 15:39
Arheologi predstavljajo podaljšek oblasti ,kadar gre za pridobivanje potrebnih gradbenih ali lokacijskih dokumentov .Vse ostalo je bla,bla,bla,bla........
Kazalo