Opus Erike Vouk šteje sedem pesniških zbirk in en izbor pesmi. Foto:
Opus Erike Vouk šteje sedem pesniških zbirk in en izbor pesmi. Foto:
Lučka Zorko: Vreščeče čeri
Vreščeče čeri je založba Litera opisala kot "večplastno in hermetično zbirko, v kateri pesnica poskuša ubesediti kompleksnost življenja in sveta, ujetega v mrežo časa, ki se razpira od obrežja preteklosti vse do obrežja prihodnosti človekovega bivanja, čigar vrvi se stekajo in vozlijo v njegovo notranjost ter se širijo in prepletajo v svetove ustvarjalnega procesa in same pesmi". Foto: Litera

V torek, 13. decembra, ob 19.00 se bo na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru odvil Arsov večer poezije in glasbe. Prireditev Glas zvoka – zvok glasu v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem v Mariboru prireja Uredništvo za kulturo 3. programa Radia Slovenija.

Posnetek tokratnega Arsovega večera poezije in glasbe, ki ga bo vodila Vesna Spreitzer, bodo na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars predvajali v torek, 20. decembra, ob 21.00.

"Eros, ki spregovori skozi kultiviran jezik"
Mariborčanka Erika Vouk je slovenska pesnica in prevajalka, ki je slovenskemu literarnemu prostoru podarila bogat pesniški opus. Nase je opozorila leta 1984 s pesniško zbirko Bela Evridika. Za zbirko Opis slike (Litera, 2002) je dobila Jenkovo nagrado, za zbirko Valovanje (Litera, 2004) pa Veronikino. Prejela je tudi priznanje mesta, v katerem živi in dela – Mestna občina Maribor ji je leta 1997 podelila Glazerjevo listino. Njen opus šteje sedem pesniških zbirk in en izbor pesmi. Je tudi avtorica številnih prevodov, med njimi vzbuja pozornost prevod drugega dela Goethejevega Fausta. "Poetika Erike Vouk predstavlja lepo in uravnoteženo zlitje nature in kulture," je nekoč zapisal Boris A. Novak. "Eros je njen temeljni impulz in njena temeljna tema: upesnjen je toliko močneje, ker spregovori skozi mojstrsko obvladan in aristokratsko kultiviran jezik". Erika Vouk velja za odlično in svojstveno interpretko svojih pesmi, zato je vsak njen nastop za gledalca in poslušalca posebno doživetje.

Mlada vitezinja poezije
Ob njej bo nastopila mlajša slovenska pesnica Lučka Zorko, ki je pred kratkim pri založbi Litera izdala pesniško zbirko Vreščeče čeri. Njeno poezijo lahko beremo še v treh pesniških zbirkah: Reciklaža kosti, Obdukcija srca in Karavana. Njena dela so objavljena v domačih in tudi tujih revijah in zbornikih, udeležuje se skupinskih branj in literarnih projektov. Leta 2009 je na Pesniškem turnirju prejela naziv vitezinja poezije. Trenutno živi in ustvarja v Mariboru. Ukvarja se z lektoriranjem, organizacijo kulturnih prireditev ter pisanjem kritik in spremnih besed.

Za glasbo med nastopoma bo poskrbel vrhunski instrumentalist Dejan Berden, ki svoje glasbene nastope snuje na elementih improvizacije. Kot pianist, skladatelj, aranžer ali producent je sodeloval pri mnogih projektih, kot so: Improces (solo klavir), The Heat Flower (Vasko Atanasovski Quartet), Suite de passion (trio Atanasovski/Berden/Bartoli), Pieces of Redemption (Atanasovski, Berden), kvartet Košica (sodobna improvizirana glasba), V ogledalu tvojem (uglasbitev poezije Gabrijele Hren), Patetico in pri mnogih drugih.