Galerija muzej Lendava. Foto: SOJ RTV SLO/Lidija Kosi
Galerija muzej Lendava. Foto: SOJ RTV SLO/Lidija Kosi

Župan Lendave Janez Magyar je ob tem dejal, da je zelo vesel, ker je župan Radgone Heinrich Schmidlechner spoznal, da so pravi kandidati in jih podprl, kot Lendavčan pa tudi ponosen, ker se jim pridružujeta Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava.

Župan Lendave Janez Magyar. Foto: Občina Lendava
Župan Lendave Janez Magyar. Foto: Občina Lendava

V Lendavi bo pred podpisovanjem partnerstev potekala tradicionalna tematska konferenca, tokrat Forum Lendava – Europa Futura, na kateri bodo med poznavalci tudi tisti, ki so se odzvali na poziv Lendave ter pripravili prispevke in razmisleke v kontekstu priprav gradiva za kandidaturo EPK.

Črpanje iz lokalne tradicije ob hkratni svetovni naravnanosti
Kot je pojasnil župan, je forum integralni del kandidature za EPK z dolgoročno naravnanostjo, ki črpa iz lokalne tradicije in je hkrati svetovna. Lendava kot vitalno stičišče kultur, jezikov in ver naj bi tako postala kreativna platforma za nove oblike večdimenzionalnega evropskega povezovanja.

Sorodna novica Odhod nezadovoljnih nosilcev lendavskega projekta EPK, nova ekipa še ni sestavljena

Janez Magyar je ob tem zagotovil, da vse dejavnosti za prijavo projekta potekajo uspešno in pospešeno z novimi ljudmi in da bodo nadomestili zamujeno zaradi odhoda ekipe, ki je začela priprave.

Ob podpisu partnerstev za EPK bo občina Lendava podpisala tudi sporazum o pobratenju z Budimpešto. O tem se je Magyar z županom Istvanom Tarlosem dogovorila januarja, podpis pa ocenjuje kot zelo pomemben za mesto, saj bo omogočil številne nove aktivnosti oziroma okrepil sedanje.

Omenimo še, da je sprva projekt od aprila 2016, ko je Lendava napovedala kandidaturo, vodila ekipa na čelu s predsednikom programskega sveta Alešem Štegrom in idejnim vodjo projekta Mitjo Čandrom, ki je sodelovala s prejšnjim lendavskim županom, po izvolitvi Magyarja pa je odstopila.