Španska dvorna šola jahanja na Dunaju je že vpisana na poskusni seznam, dokončna odločitev o vpisu pa bo sprejeta konec leta v Južni Afriki. Foto: BoBo
Španska dvorna šola jahanja na Dunaju je že vpisana na poskusni seznam, dokončna odločitev o vpisu pa bo sprejeta konec leta v Južni Afriki. Foto: BoBo
Boris A. Novak
Novak je v svojem odzivu izrazil "ogorčenje spričo novih mednarodnih zapletov ter nepripravljenosti in nesposobnosti slovenske vlade za spoprijem s strukturnimi problemi tega pomembnega segmenta naše kulturne in naravne dediščine". Foto: BoBo

Zmeraj znova se otepamo z nedorečeno, kratkovidno, dvolično in škodljivo politiko do Lipice in lipicancev, ki so jo vodile vse dosedanje slovenske vlade, vključno s sedanjo, ne glede na politične barve.

Boris A. Novak
Kobilarna Lipica je najstarejša kobilarna na svetu, ki obstaja in deluje brez prekinitve od ustanovitve pa vse do danes. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

O skupni kandidaturi za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine se je že nekaj let dogovarjalo šest evropskih kobilarn lipicancev, a se je pred kratkim razvedelo, da je samostojno kandidaturo že oddala Avstrija. Po besedah v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjana Bizjaka je Avstrija šla v prijavo dunajske jahalne šole ter klasične konjereje in konjeništva, pri čemer je v prijavi navedeno, da je avstrijska kobilarna v Pibru izvorna kobilarna lipicanca.


Kobilarna Piber po krivici "izrinila" Lipico
Novak je v odzivu izrazil "ogorčenje spričo novih mednarodnih zapletov ter nepripravljenosti in nesposobnosti slovenske vlade za spoprijem s strukturnimi problemi tega pomembnega segmenta naše kulturne in naravne dediščine". Po njegovem mnenju ima pravico do uvrstitve na Unescov seznam nedvomno Španska jahalna šola z Dunaja, ne pa tudi Kobilarna Piber, ki je bila ustanovljena šele po prvi svetovni vojni, ko je Avstrija izgubila zibelko lipicancev, Kobilarno Lipica, ustanovljeno že leta 1580. Zgodovinske pravice do Unescove zaščite ima torej Lipica, je poudaril.

Novak je spomnil, da je Društvo prijateljev Lipice pred 15 leti predlagalo zaščito Unesca kot najboljše zagotovilo prihodnosti lipiških lipicancev, slovenski predstavniki pri Unescu pa so to možnost raziskovali že v času, ko je Unesco zaščitil Škocjanske jame. Pri tem so naleteli na težavo, na katero so sicer v društvu zaman opozarjali - da komercialne dejavnosti, kot sta igralništvo in golf, ne ustrezajo merilom Unesca.

Kdo je največji "konj"?
"Zmeraj znova se otepamo z nedorečeno, kratkovidno, dvolično in škodljivo politiko do Lipice in lipicancev, ki so jo vodile vse dosedanje slovenske vlade, vključno s sedanjo, ne glede na politične barve."
Kadar izgube, ki jih povzroča komercialna dejavnost, postanejo preočitne, pa politiki in podjetniki po Novakovih besedah radi pokažejo na dežurne krivce - same konje, ki da pojedo preveč ovsa. A Novak težavo prepoznava v "drugi živalski vrsti - v ljudeh, točneje v tistih dveh podzvrsteh, ki se imenujeta 'slovenski politik' in 'slovenski podjetnik'".


Slovensko kolesje se še vrti

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je prejšnji teden povedal, da projektna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva za kulturo, ministrstva, ki ga vodi, in kobilarne, nadaljuje dejavnosti za vpis na Unescov seznam. Prav tako postopke vpisa nadaljujejo na ministrstvu za kulturo.

Odzivi z ministrstev
Na ministrstvu za kulturo dodajajo, da so bili o prijavi Avstrije obveščeni: "Proučujemo jo in bomo, če bo to potrebno, ustrezno reagirali v interesu slovenske kandidature." Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se nameravajo na potezo Avstrije odzvati na dvostranski in mednarodni ravni, po običajnih kanalih.

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da so seznanjeni z avstrijsko nominacijo, ki je bila vložena že 24. marca 2014. Nominacija bo obravnavana na desetem zasedanju Medvladnega odbora Unesco za zaščito nesnovne kulturne dediščine, ki bo potekalo med 30. novembrom in 4. decembrom v Windhoeku v Namibiji. Slovenija ni članica tega odbora.

Zmeraj znova se otepamo z nedorečeno, kratkovidno, dvolično in škodljivo politiko do Lipice in lipicancev, ki so jo vodile vse dosedanje slovenske vlade, vključno s sedanjo, ne glede na politične barve.

Boris A. Novak