Banksy je novo življenje in nov pomen vdahnil eni svojih najslavnejših upodobitev. Foto:
Banksy je novo življenje in nov pomen vdahnil eni svojih najslavnejših upodobitev. Foto:
Deklica z balonom se je na londonskem zidu prvič pojavila leta 2002.

Silhueto deklice z balonom, ki se je prvič pojavila v Londonu leta 2002 in je po "predelavi" bolj podobna sirski begunki, bo Banksy jutri, 13. marca, projiciral na nekatere evropske turistične znamenitosti, tudi na Eifflov stolp v Parizu in Nelsonov steber na Trafalgarjevem trgu v Londonu.

Na spletu se bo nova podoba pojavljala pod oznako #withsyria (#ssirijo) - celotna kampanja, ki jo podpirata, denimo, tudi Idris Elba in skupina Elbow, simbolizira podporo žrtvam spopadov, ki trajajo že tri leta.

Banksy simpatizira s preganjanimi grafitarji
"6. marca 2011 je bilo v sirskem mestu Daraa aretiranih in mučenih 15 otrok, ki so pisali protivladne grafite," je Banksy zapisal na svoji spletni strani. "Demonstracije, ki so sledile njihovi aretaciji, so bile povod za izbruh nasilja po vsej državi; vstaja se je razrasla v državljansko vojno, zaradi katere je svoje domove moralo zapustiti 9,3 milijona ljudi."

V četrtek se bo zgodila tudi "svetovna uprizoritev" slavne Banksyjeve podobe: sodelujoči po vsem svetu bodo v zrak spustili rdeče balone. Na Trafalgarjevem trgu bo tudi miroljuben shod.