Po odločnem priporočilu mednarodne svetovalne skupine strokovnjakov so beneško laguno razglasiti za najbolj ogroženo območje dediščine v Evropi in svetu, še posebej glede na njeno izredno prepoznavnost - vendar tudi zaradi zapletenosti in obsega izzivov, ki jih prinaša skrb za ta kraj izjemne kulturne dediščine. Foto: EPA
Po odločnem priporočilu mednarodne svetovalne skupine strokovnjakov so beneško laguno razglasiti za najbolj ogroženo območje dediščine v Evropi in svetu, še posebej glede na njeno izredno prepoznavnost - vendar tudi zaradi zapletenosti in obsega izzivov, ki jih prinaša skrb za ta kraj izjemne kulturne dediščine. Foto: EPA
Placido Domingo
Španski operni pevec Placido Domingo, ki predseduje Europi Nostri, je povedal, da seznam 7 najbolj ogroženih izpostavlja redke primere evropske kulturne in naravne dediščine, ki jim preti, da bodo za vedno izgubljeni. Foto: EPA

Črno piko - vendar tudi novo priložnost - z umestitvijo na seznam 7 najbolj ogroženih tako dobijo: arheološko najdišče Ererouyk in vas Anipemza v Armeniji, morska utrdba Patarei v Talinu v Estoniji, letališče Helsinki-Malmi na Finskem, premični most Colbert v Dieppu v Franciji, predel Kampos na grškem otoku Iosu, samostan svetega Antona Padovanskega v Extremaduri v Španiji in starodavno turško mesto Hasankeyf z okolico.

Zbledeli sij nekdanjih draguljev
Ti nekdanji dragulji evropske kulturne dediščine so resno ogroženi, nekateri zaradi pomanjkanja sredstev ali strokovnega znanja, drugi preprosto zaradi zanemarjanja ali neustreznega načrtovanja. Zato so v načrtu strokovne misije k spomenikom, do konca leta pa bodo predloženi izvedljivi akcijski načrti. 7 najbolj ogroženih ima podporo programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa, ki je del mrežnega projekta Europe Nostre, imenovanega Vključevanje dediščine.

Predstavniki Europe Nostre in EIBI-ja ter nekaj partnerjev in predlagateljev bo v prihodnjih mesecih obiskalo teh sedem izbranih krajev ter se tam sešlo s ključnimi deležniki. Strokovnjaki za dediščino in finančno plat tega EU-programa bodo poskrbeli za svetovanje in mobilizacijo široke podpore ter predstavili mogoče vire financiranja.

Posebna omemba beneške lagune
Ob teh sedmih lokacijah sta Europa Nostra in EIBI - po odločnem priporočilu mednarodne svetovalne skupine strokovnjakov - odločila, da je treba beneško laguno v Italiji razglasiti za najbolj ogroženo območje dediščine v Evropi in svetu, še posebej glede na njeno izredno prepoznavnost - vendar tudi zaradi zapletenosti in obsega izzivov, ki jih prinaša skrb za to območje izjemne dediščine.

Operni pevec Placido Domingo, ki predseduje Europi Nostri, je dejal: "Ta seznam izpostavlja redke primere evropske kulturne in naravne dediščine, ki jim preti, da bodo za vedno izgubljeni. Lokalne skupnosti se ves čas posvečajo poskusom rešitve te zapuščine naše skupne zgodbe, vendar za to potrebujejo široko podporo. V imenu Europe Nostre, pozivam nacionalne in evropske deležnike, tako javne kot zasebne, da združijo moči z nami, tako da se lahko zagotovi obetavno prihodnost teh območij.

Reševanje naše skupne dediščine prinaša številne družbene in gospodarske koristi, ne le za regije in države, ki so vključene, ampak za Evropo kot celoto, kar je v institucijah EU-ja vse bolj prepoznano in je jasno izraženo v nedavnem poročilu Kulturna dediščina je pomembna za Evropo."

Obstoj kulturne dediščine ni samoumeven
V odzivu na objavo seznama 7 najbolj ogroženih za letošnje leto je Tibor Navracsics, evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, dejal: "Naša kulturna dediščina je sestavni del tega, kar smo kot človeška bitja. Ne smemo je vzeti za samoumevno. Ravno nasprotno, moramo jo ceniti in varovati, da ostane živa. Zato EU sodeluje z regijami in mesti ter jim pomaga ohranjati območja, kjer je njihova dediščina. Naš cilj je lokalnim skupnostim omogočiti raziskovanje in doživljanje njihove lastne dediščine ter jim dati besedo pri tem, kako se bo ta razvijala in upravljala. To je odličen način za povezovanje ljudi, za izgradnjo odprte, strpne družbe - nečesa, kar je danes pomembneje kot kadar koli prej."

Program 7 najbolj ogroženih je Europa Nostra z Inštitutom Evropske investicijske banke kot ustanovnim partnerjem ter z Razvojno banko Sveta Evrope kot pridruženim partnerjem zagnala januarja 2013.