Točne lokacije najdb zaradi njihove izredne vrednosti in dokumentiranja ter raziskav za zdaj ne želijo razkriti. Foto: Reuters
Točne lokacije najdb zaradi njihove izredne vrednosti in dokumentiranja ter raziskav za zdaj ne želijo razkriti. Foto: Reuters

Natančna lokacija 2.700 let starih amfor in drugih ostankov bo do konca raziskovalnih del ostala skrivnost, znano je le, da naj bi bil tovor odkrit v bližini malteškega otoka Gozo. Kot poročanje malteških medijev povzema Art Newspaper, jih je odkrila ekipa malteških, francoskih in ameriških strokovnjakov, ki najdbo postavljajo v čas okoli 700 pred našim štetjem. Tedaj je bila Malta eno izmed številnih sredozemskih območij, ki so jih kolonizirali Feničani.

Pomemben ključ pri razumevanju zgodovine
Ekipa podvodnih arheologov si bo pri preiskovanju s starodavnimi predmeti prekritega terena pomagala s fotogrametrijo, projekt pa v sklopu programa Groplan finančno podpira Francoska nacionalna raziskovalna agencija. Po besedah profesorja z oddelka za arheologijo Univerze na Malti Timmyja Gambina gre za edinstveno odkritje ne le na lokalni, marveč tudi mednarodni ravni, saj naj bi šlo za najstarejše ladijske razbitine v osrednjem Sredozemlju. Poleg tega so najdbe dobro ohranjene. Številne starodavne predmete in fragmente, raztresene na površini 14 krat 15 metrov, so že dokumentirali na več kot 8.000 fotografijah.

Gre za referenčno najdbo za celotno Sredozemlje, poudarjajo na tamkajšnjem ministrstvu za kulturo, kjer dodajajo, da bo arheologom in zgodovinarjem pomagala razumeti trgovanje in izmenjavo v tistem času. Zaradi edinstvenosti najdišča bodo tega najprej ustrezno zaščitili in ustrezno raziskali, pozneje pa je predvidena pridružitev k nacionalni dediščini, ki v malteških teritorialnih vodah obsega nekje do 200 zgodovinskih lokacij.