Uradna zgodovina poroča, da razvpiti španski nadrealist ni imel nobenih potomcev. Foto: AP
Uradna zgodovina poroča, da razvpiti španski nadrealist ni imel nobenih potomcev. Foto: AP
Salvador Dalí
Salvador Dalí z ženo Galo leta 1949, ko sta prispela v New York. Foto: AP
Salvador Dalí
"Manjkajo mi samo še brki!" je o svoji podobnosti s slikarjem menda večkrat izjavila tožnica, ki je v preteklosti za medije tudi pozirala v "nadrealističnih" pozah. Foto: AP

58-letna Pilar Abel trdi, da je njena mati razvpitega umetnika spoznala v petdesetih; delala je namreč za družino, ki je poletja preživljala v Port Lligetu, majhnem obmorskem mestecu blizu Cadaquésa, kjer je bil doma Dalí. Med njo in slikarjem se je spletlo "prijateljstvo, ki je preraslo v skrivno ljubezen", v sodnih dokumentih, ki so bili vloženi v Madridu, trdi Abel. Sama se je rodila leta 1956.

Salvador in Gala: umetnik in muza
Takrat je bil Salvador seveda že poročen s svojo muzo Galo (rodila se je kot Elena Ivanovna Diakonova); vzela sta se leta 1934 in ostala skupaj vse do njene smrti, otrok pa nikoli nista imela. Še enkrat, tokrat cerkveno, sta se poročila leta 1958, ko je Gala za to dobila dovoljenje od papeža: bila je namreč ločena, a globoko verna katoličanka. (Številne biografije sicer navajajo, da je bil Salvador svoji ženi ves čas zakona globoko vdan, da pa naj bi zaradi svojega strahu pred ženskimi genitalijami dopuščal njene skoke čez plot.) Ko sta leta 1968 kupila grad v bližnjem Pubolu, se je Gala tja odselila, mož pa jo je lahko obiskal le, kadar je od nje dobil pisno vabilo.

Ko je Gala leta 1982 umrla, je Dalí zdrsnil v globoko depresijo in ustvarjal le še malo. Sam je za posledicami infarkta umrl leta 1989, a domneva se, da je predtem nekajkrat poskušal narediti samomor, tudi tako, da se je dehidriral.

Prvo testiranje neuspešno
Ker ji je mati večkat zagotovila, da je Dalíjeva hčerka, si je Abel leta 2007 v Madridu dala testirati DNK. Za primerjavo je uporabila ostanke las in kože, ki jih je dobila s slikarjeve smrtne maske. Test ni dal jasnega rezultata.

Naslednji korak: Abel se je obrnila na slikarjevega tesnega prijatelja in uradnega biografa, Roberta Descharnesa. Strinjala sta se, da bi bilo pametno opraviti nadaljnje preiskave, in to s pomočjo "uradnih" vzorcev, ki so se ohranili po umetnikovi smrti.

Abelova zdaj trdi, da rezultatov tega testiranja nikoli ni dobila. Prejšnji teden je svojo bitko preselila na sodišče: rada bi dobila nalog za izročitev rezultatov ali pa, če bo to potrebno, ponovno testiranje. Če ni ohranjenega dovolj Dalíjevega genetskega materiala, ponuja možnost, da se izkopljejo njegovi posmrtni ostanki.

Gre za dediščino?
Abelova se s tožbo obrača na umetnikove dediče. Torej na španski davčni urad in javno upravo, pa tudi na Fundacijo Dalí. Če bi se izkazalo, da je res umetnikova hčerka, bi bila seveda upravičena do dela njegove zapuščine.

Še leta 2008 je Descharnesov sin Nicolas trditve Abelove zanikal, češ da ji je zdravnik, ki jo je testiral v Parizu, ustno povedal, da je bil test negativen. "Med to žensko in Salvadorjem Dalíjem ni nobene sorodstvene vezi," je takrat precej kategorično izjavil za tiskovno agencijo Efe.

Že drugi "nezakonski otrok" nekdanjega kralja v zadnjem letu
Sicer pa so v Španiji tožbe za ugotavljanje očetovstva trenutno precej modna zadeva. Pred dnevi je vrhovno sodišče potrdilo priziv nekdanjega kralja Juana Carlosa, ki mu je očetovstvo pripisala neka belgijska ženska. Ingrid Sartiau je trdila, da se je njena mati leta 1965 zapletla v afero s "čednim 31-letnikom", za katerega je šele pozneje izvedela, da je "španski princ Juan Carlos". Obtožbi je kredibilnost jemalo že to, da je bil Juan Carlos leta 1965 star šele 27 let, pa tudi naziva princa v času Francove diktature ni imel.