Festival Lent je po podatkih organizatorja Narodnega doma Maribor vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec. Foto: BoBo
Festival Lent je po podatkih organizatorja Narodnega doma Maribor vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec. Foto: BoBo

Še dodatno organizacijo festivala po besedah Rukavine, direktorja Narodnega doma Maribor, otežuje dejstvo, da na ključnih položajih v Mariboru ni ljudi. Festival Lent, ki je letos načrtovan v dneh od 21. junija do 6. julija, je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Od leta 1993 na svoja številna prizorišča v Mariboru pritegne letno tudi več kot pol milijona obiskovalcev.

Slabšega festivala ne želijo
Lani, ko je bil festival eden izmed vrhuncev Evropske prestolnice kulture (EPK), so na 1200 različnih dogodkih na 44 prizoriščih našteli 700.000 obiskovalcev in več kot 5.200 nastopajočih iz 46 držav. Kako bo letos, pa je po besedah Rukavine, ki je na čelu festivala že vse od njegovih začetkov, še neznanka. "Narodni dom se tokrat prvič zares sooča z osnovno težavo, ki se ji reče preživetje," je povedal. "Danes smo prišli do tega, da je vprašljiv že Festival Lent. Manjšega, kot je, ne moremo narediti, slabšega ne želimo," je dodal, prepričan, da bi, če bi skrajšali trajanje festivala, izgubili sponzorje. Program letošnjega festivala je po besedah Rukavine že izdelan, nimajo pa še podpisane pogodbe o financiranju. V osnutku občinskega proračuna je za Festival Lent predvidenih za deset odstotkov manj sredstev kot lani. "S sedaj predvidenim zneskom bomo morali prepoloviti svoje programe in odpuščati," je še povedal.

"Po 20 letih smo prišli do tega, da nujno potrebujemo podporo ustanovitelja, to je mesta Maribor, a ravno zdaj nimamo sogovornika. Prepuščeni smo sami sebi," je še dejal Rukavina. Mestna občina Maribor namreč po odstopu župana Franca Kanglerja konec lanskega leta nima župana. Sredi marca bodo volitve nadomestnega župana, ki pa bo na položaju le do rednih volitev predvidoma jeseni prihodnje leto. Prav tako se išče nov vodja občinskega urada za kulturo, potem ko je bil dosedanji vodja Aleš Novak imenovan za direktorja Javne agencije RS za knjigo (JAK).