12-urni bralni maraton organizirajo študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ki se na vsako uro menjavajo v prebiranju Cankarjeve drame Hlapci. K branju vabijo tudi mimoidoče. Foto: BoBo
12-urni bralni maraton organizirajo študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ki se na vsako uro menjavajo v prebiranju Cankarjeve drame Hlapci. K branju vabijo tudi mimoidoče. Foto: BoBo

Mislim, da je čas, ko je potreben zelo temeljit premislek o tem, kam ta naša družba gre in ali mi vsi skupaj tja želimo tako enotno, kot nam to predstavlja politika.

Miran Zupanič, dekan AGRFT-ja
Branje, hlapci, cankar
S čimer koli bi prišli, bi bilo postavljeno v neki kontekst in bi se v stičišču vedno našla ena metafora. Cankar tematizira v Hlapcih silno nelepi lastnosti Slovencev nenačelnost in oportunizem, poudarja Miran Zupanič, ki se je svojim študentom pridružil pri protestnem branju drame pred stavbo parlamenta. Foto: BoBo
Protest proti hlapčevstvu pred Državnim zborom
AGRFT-jevci protestno berejo Cankarjeve Hlapce

Da bi izrazili svoje nestrinjanje z napovedanimi varčevalnimi ukrepi in zlasti financiranjem visokega šolstva, so se zatekli k večno aktualnemu besedilu Cankarjevih Hlapcev. Te bodo v svojevrstni kulturni manifestaciji prebirali danes do 20. ure.

Pridružujejo se jim njihovi profesorji, ki po besedah dekana Mirana Zupaniča na različne načine kažejo solidarnost, gesto povezanosti in strinjanje s tem, na kar študenti opozarjajo. "Akcija, ki so jo organizirali študenti naše akademije, je uperjena proti temu, da bi zmanjšali sredstva, ki so namenjena financiranju visokega šolstva, da bi opozorili, da je visoko šolstvo tisto, ki mora v tem trenutku biti financirano, da lahko razvijamo znanost, umetnost in vse panoge, ki so nujne za delovanje države," je za MMC, preden se je pridružil svojim študentom pri branju, pojasnil Tomaž Gubenšek.
Miran Zupanič pravi, da mora vsak zase premisliti, kako dolgo in na kakšen način bomo gledali, kako država tone v malodušje, v vsesplošni moralni relativizem. "Ko je vse dovoljeno, ko je vse mogoče, ko sme vsak vse, ko se storilci v dramatičnem obratu spremenijo v žrtve. Vse to je vredno premisleka in mislim, da je umetnost tista, ki pri tem mora sodelovati, ne izključno znotraj svojega medija, ampak tudi na kakšen drug način, če družba to opazi," pravi Zupanič.

Ideja se je porodila študentom, ki so se po dekanovih besedah podrobneje seznanili, kakšni bodo učinki varčevalnih ukrepov po eni strani za njih kot študente, pa tudi za akademijo, univerzo, visokošolski prostor in končno vso družbo. Tako politiki kot širši slovenski javnosti predajajo sporočilo z 12-urnim bralnim maratonom Hlapcev.
Hlapčevstvo večno slaba lastnost Slovencev
"Mislim, da je čas, ko je potreben zelo temeljit premislek o tem, kam ta naša družba gre in ali mi vsi skupaj tja želimo tako enotno, kot nam to predstavlja politika," razmišlja Zupanič. Čeprav se v takšni stiski ustvarjalci lahko zatečejo h katerim koli besedam umetnosti, so verjetno Cankarjevi Hlapci vendarle v tem času najzgovornejši, saj po Zupaničevih besedah tematizirajo silno nelepe lastnosti, ki jih je Cankar prepoznal pri Slovencih - izjemno nenačelnost, oportunizem in to, kar poimenuje hlapčevstvo - torej pristajanje na stvari takšne, kot so, iskanje in najdevanje vedno novih gospodarjev.
"V svetu, ki ga v drami Hlapci vzpostavi Cankar, v resnici niso najbolj problematični tisti liki, ki vztrajajo pri svojih stališčih (Hvastja kot klerikalec), ampak tisti, ki nenehno spreminjajo svoj nazor glede na to, kaj jim prinaša večjo korist. Glede na to, da se tudi Slovenci hitro zatekamo k takšnim ali drugačnim gospodarjem, ki nam potem povedo, kaj naj bi bilo dobro za nas, pa verjetno vedno ni, je s te perspektive dandanes vredno razmišljati, koliko je teh lastnosti hlapčevanja, pristajanja, podrejanja, pričakovanja, da gospodar ve, kaj je prav," poudarja Zupanič.
Čeprav je scenarist in režiser, tudi predsednik Nacionalnega sveta za kulturo, glede učinkovitosti takšnih akcij prej manj optimističen, obenem molka ne vidi kot možnost. "Če molčimo in pristanemo na to, da se odločitve sprejemajo na zelo iracionalen, neargumentiran, družbeno škodljiv način, s svojim molkom pritrjujemo vsemu temu in se s tem strinjamo. Najmanj, kar je, pa ohranimo voljo, željo, da vsaj izpovemo svoje stališče tudi takrat, ko se ne strinjamo in ko ni nikomur od nas v posebno korist. Ker gospodar vedno varuje hlapca, podrejenega, molčečega, in kaznuje tistega, ki se zoperstavlja."
Organizatorji vabijo k bralnemu maratonu Hlapcev tudi vse podobno misleče, ki se lahko kulturni manifestaciji pridružijo z branjem ali pa poslušanjem te Cankarjeve še vedno enako sporočilne drame.





Mislim, da je čas, ko je potreben zelo temeljit premislek o tem, kam ta naša družba gre in ali mi vsi skupaj tja želimo tako enotno, kot nam to predstavlja politika.

Miran Zupanič, dekan AGRFT-ja
Protest proti hlapčevstvu pred Državnim zborom
AGRFT-jevci protestno berejo Cankarjeve Hlapce