Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Belfast
Osvetljena futuristična stavba je Muzej Titanika v Belfastu na Severnem Irskem. Foto: AP
Suzana Žilič Fišer
Evropska komisija je Suzano Žilič Fišer na položaj v komisiji za izbor EPK-ja imenovala junija 2013, ko je končala vodenje projekta EPK-ja v Mariboru. Naslednjič je bila imenovana lani, tudi tokrat mandat traja tri leta. Foto: BoBo
London
Do odločitve glede britanskega EPK-ja prihaja le nekaj dni po tem, ko sta bila Pariz in Amsterdam izbrana za sedeža evropskih agencij za zdravila in banke: po brexitu se na novi lokaciji selita iz Londona. Foto: EPA

Dodaj v

Britanci se ne morejo sprijazniti z odvzemom EPK-ja

"Zapustili smo EU, ne pa tudi Evrope"
29. november 2017 ob 12:05
London - MMC RTV SLO, STA

Britanska mesta, ki jim je Evropska komisija zaradi brexita odrekla organizacijo Evropske prestolnice kulture v letu 2023, so ogorčena. "Naša premierka je bila jasna: čeprav zapuščamo Evropsko unijo, ne zapuščamo Evrope," so povedali na britanskem predstavništvu pri EU-ju.

Nad potezo Bruslja so bili presenečeni tudi člani izbirne komisije EPK-ja, ki bi morali prav v teh dneh obiskati britanske kandidatke za EPK, da bi proučili njihove prijave. Kot je za STA povedala slovenska članica Suzana Žilič Fišer, vse do zadnjega niso vedeli, ali naj se odpravijo na pot ali ne.

Priprave so bile že v teku
Komunikacija je zmotila tudi britansko stran. "Globoko smo razočarani, da so z odločitvijo na Evropski komisiji čakali vse do trenutka, ko so britanska mesta že predložila svoje končne prijave," so povedali na britanskem predstavništvu v Bruslju. "Ne strinjamo se s stališčem Evropske komisije. Radi bi še naprej sodelovali z našimi prijatelji v Evropi, tudi na področju kulture," so dodali.


Za naziv EPK-ja v letu 2023 so se potegovali severnoirski Belfast, škotski Dundee ter angleški Leeds, Milton Keynes in Nottingham. "Glede na to, da naj bi Velika Britanija konec marca 2019 zapustila EU in tako ne more leta 2023 gostiti EPK-ja, menimo, da je najbolje, da se izbirni postopek prekine," so prejšnji teden sporočili iz Evropske komisije.

Na pomisleke, da so naziv EPK-ja dali tudi Carigradu, Stavangerju in Novemu Sadu, pa so odgovorili, da je projekt odprt le za tiste nečlanice EU-ja, ki so kandidatke za vstop ali del evropskega prostotrgovinskega prostora.

Britanski politični odzivi
Predstavnik britanske vlade, pristojen za področje umetnosti John Glen je odločitev Evropske komisije označil za "noro", škotsko premierko Nicolo Sturgeon pa je "osupnila". Britanska poslanka v Evropskem parlamentu Julie Ward je uperila prst v London: "Konservativna vlada sledi politiki brexita za vsako ceno, s čimer nam grozi popolna ločitev od institucij in programov, ki so igrali pomembno vlogo pri razvoju naše kulturne ekonomije v zadnjih 50 letih."

Razočaranje je izrazila tudi prej omenjena strokovna komisija Evropske komisije za izbor in nadzor EPK-ja. V odprtem pismu so člani vključno s slovensko strokovnjakinjo Suzano Žilič Fišer poudarili, da so britanska mesta, ki kandidirajo za EPK, vložila v to veliko dela. "Svet in Evropa potrebujeta zdaj bolj kot kdaj koli prej spravo in sodelovanje. Kultura in umetnost lahko igrata ključno vlogo pri gradnji mostov in sodelovanja," so zapisali.

"Razumemo, da je zaradi brexita treba ponovno definirati odnose med Veliko Britanijo in EU, a pestra kulturna izmenjava in skupni projekti bi morali ostati, saj prinašajo koristi na obeh straneh," so dodali.

"Kruta" prekinitev kulturne izmenjave
Suzana Žilič Fišer je ob tem dodala, da so za EPK kandidirala mesta, ki so prepoznana kot proevropska, zato je toliko bolj kruto, da morajo nositi posledice britanske politične odločitve. "Uspeh in koristnost Liverpoola kot EPK-ja je prinesel širše koristi celotni državi in različnim področjem, ne le kulturi. Če niso o posledicah za medkulturno sodelovanje razmišljali pred referendumom, pa mnogi upamo, da bodo zdaj našli rešitev za nadaljevanje in razvijanje teh potencialov, saj so priprave zahtevale že veliko energije, sredstev in sodelovanja akterjev iz Velike Britanije in drugih evropskih držav. V zadnjih dneh, urah so kulturni operaterji pripravili in poslali veliko pozivov in pisem odločevalcem, saj upajo, da sta medkulturno sodelovanje in dialog še mogoča," je povedala.

Od britanskih mest sta bila EPK že Glasgow leta 1990 in Liverpool leta 2008. Letos ta naziv pripada danskemu Arhusu in ciprskemu Pafosu, v letu 2012 je bil EPK Maribor s portugalskim Guimaraesom. V letu 2023 naj bi bil EPK poleg Velike Britanije še na Madžarskem.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
nemi
# 29.11.2017 ob 12:41
Naziv EPK je dodeljen mestom znotraj Evropske Unije, to Nottingham 2023 ne bo. Zakaj potem EPK ni v Beogradu? Spet hočejo biti Britanci nekaj posebnega.
sisoruen
# 29.11.2017 ob 12:58
Pravilno. Če gre za zadevo, ki je tesno povezana z EU, potem države, ki nočejo biti del EU, nimajo kaj delat zraven. Čas je, da se ti britanci končno zavedajo, za kaj so se odločili. Odločili so se, da z EU nočejo imeti več opravka, tako da kaj sedaj jočejo?
Strummer
# 29.11.2017 ob 12:47
Utrnila se mi je solz
Yanez
# 29.11.2017 ob 13:03
Ne može jare i pare.
Britanci so se odločili, basta!
raknac navi
# 29.11.2017 ob 12:49
Conanan
Projek financira EU. Od kesa clanic EU. Kaj ti tukaj ni jasno?
generacija56
# 29.11.2017 ob 13:21
Tipično Britansko.
Ko jim koristi, bi imeli.
Ko pa se upira njihovim kolonialističnim težnjam, pa ne bi...
Tako so namreč životarili vso obdobje članstva v EU. Koristili vse ugodnosti...
dolfek1
# 29.11.2017 ob 17:02
EPK je EU. Brexit žal ni več EU.
Torej čisto pravilno. Pa še pri večih zadevah je treba tako naredit!
Carine, davki, zaščita interesov EU, ...
evropa
# 29.11.2017 ob 14:55
Ena kazn v prenesenem pomenu more biti. Naj vidijo ljudje v praksi kaj se zgodi, če greš ven iz EU.
Pravila so pravila in če hočjo sodelovat na kulturnih področjih je še dosti ostalih eventov.
paver
# 29.11.2017 ob 14:45
Pravilno! Ne moreš sedeti na dveh stolih hkrati!
povzetek
# 29.11.2017 ob 14:08
Rusija je tudi v Evropi.
anny22
# 29.11.2017 ob 14:19
Britanci bi imeli ovce in novce. Ej, ne moreš imeti obojega hkrati.
qwertz
# 30.11.2017 ob 10:12
Tole britansko sprenevedanje me spominja na neko srbski reklo:
Bi, a da ne uđe....
gesan
# 29.11.2017 ob 16:28
Enim so pač politični interesi pomembnejši od kulture!
S tem se je potrebno kot zgleda čimprej sprijaznit!

In naredit dovolj, da se to ne bi dogajalo vsevprek!
In to prej, kot se pa dogaja!
soncece
# 29.11.2017 ob 16:05
Oh, jej, tale "evropskost"...kako zelo izmuzljiva kategorija različnih "po meri in priložnosti" ukrojenih ideološko-političnih imaginarijev...
sejnik
# 29.11.2017 ob 15:52
@nemi
Piše ti v članku, zakaj Carigrad lahko, Škotska ali Rusija pa ne.
RenatoP
# 29.11.2017 ob 14:12
@sintaksa a ni boljši položaj ko domača javnost in podjetja vidijo da se vse umika? Kot je že zapisano: ne može i ofce i nofce.
Balaš Junior
# 29.11.2017 ob 14:04
Odkar so EPK bila razna volčja parišča od Turcije preko Srbije pa do Maribora, in če kandidira celo Milton Keynes, (anglesko Velenje/Trbovlje/nekajvmes), potem je vseskupaj res toliko iznakaženo in skorumpirano, da nima smisla objokovati.
delfino_
# 30.11.2017 ob 09:45
Naziv EPK je dodeljen mestom znotraj Evropske Unije, to Nottingham 2023 ne bo. Zakaj potem EPK ni v Beogradu? Spet hočejo biti Britanci nekaj posebnega.

Evropska unija NI ENAKO Evropa !!!

Bruselj nima nobene legitimne pravice si lastit celoten kontinent.
Evropski koninent sega vse tja do Urala, naj se preimenujejo če želijo obsegat samo članice te eurokratske Unije.
Jon
# 29.11.2017 ob 14:52
Narobe!

Čemu sploh služi "EPK". EU vlaga denar, čas in energijo v neke simbolične projekte, medtem ko so bistvene stvari kot so okolje, zdravje in ekonomija prepuščene korporacijam. EPK naj se ukine, saj v ničemer ne izboljšuje življenja državljanov EU.
sintaksa
# 29.11.2017 ob 13:44
lahko jim seveda argumentirano odvzamemo EPK, pa vseeno... če bi jim kljub brexitu omogočili EPK, bi imela EU boljša izhodišča pri pogajanjih za brexit. Konec koncev smo del istega kontinenta in prijave so se očitno zgodile pred referendumom.. pa še ne bi dobili občutka, da jih bomo jeb*l na vsakem koraku.
sporočilo bi bilo jasno: sodelovanje
cena: za boljši pogajalski položaj razmeroma nizka cena
conanbarbarian
# 29.11.2017 ob 12:32
Tu se politika ne bi smela vmešavati, tokrat so šli predaleč ! Kultura je kultura !
Kazalo