Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) ima sedež v nekdanji pivovarni na obrežju kanala iz industrijske dobe. Foto: mimamuseum.eu
Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) ima sedež v nekdanji pivovarni na obrežju kanala iz industrijske dobe. Foto: mimamuseum.eu

Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) ima sedež v nekdanji pivovarni na obrežju kanala iz industrijske dobe. Molenbeek, revni predel Bruslja s pretežno muslimanskim prebivalstvom in visoko stopnjo brezposelnosti, je mednarodne pozornosti v zadnjem času deležen predvsem kot gojišče za radikalno in nasilno različico islama ter kot prostor domovanja posameznikov, ki so načrtovali in izvedli novembrske napade v Parizu ter poznejše v Bruslju.

Zaradi napadov zamaknjeno odprtje
Sprva je bilo odprtje muzeja načrtovano za 23. marec, se pravi dan po napadih v Bruslju, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi, zaradi tega pa so seveda zamaknili odprtje. In tako je muzej prve goste sprejel ta konec tedna, iz muzeja pa so sporočili, da ga je v prvih treh dneh obiskalo okoli 4.000 ljudi.

Povezovalna vloga umetnosti
"Namen je, da se umetnost uporabi kot medij za družbeno povezovanje in da se na dostopen način vključi sodobna umetnost," je povedal umetniški vodja muzeja Raphael Cruyt. 100 let stara rdeča opečnata pivovarna je bila zgrajena, ko je bil Molenbeek znan kot Mali Manchester in kjer so po Cruytovih besedah redno potekali delavski protesti in nemiri.

"Zgodovina Molenbeeka izpred 100 let, se mi zdi, danes ponovno odzvanja, ker smo se spet znašli v položaju, ko je Molenbeek ... viden kot nevaren kraj," je dejal Cruyt. "In vendar tukaj poteka prihodnost Bruslja."

Prva začasna razstava že na ogled
Poleg stalne zbirke načrtujejo še po dve občasni razstavi letno. Trenutno v okviru prve začasne postavitve, naslovljene City Lights, do 28. avgusta svoja dela razstavljajo Maya Hayuk, Nesvijest, Momo in dvojec Faile.