Protiteroristična akcija v Bruslju še poteka. Foto: EPA
Protiteroristična akcija v Bruslju še poteka. Foto: EPA
false
V torkovi protiteroristični akciji je policija v nekem stanovanju našla prstne odtise Abdeslama Salaha (na fotografiji). Foto: Reuters
Prijeli načrtovalca pariške more

Belgijska policija je v odmevni akciji v Bruslju aretirala pet ljudi, tudi domnevnega načrtovalca napadov v Parizu Salaha Abdeslama, ki so ga ustrelili v nogo in odpeljali v bolnišnico.

Med petimi aretiranimi so Salah Abdeslam, trije člani njegove družine, ki so ga skrivali, in še njegov sodelavec Soufianej Kayal, ki naj bi bil povezan z Alžircem, ustreljenim med torkovo operacijo v Bruslju.

Protiteroristična akcija je v bruseljski četrti Molenbeek potekala štiri ure. Očividci petkovih dogodkov so pričali o streljanju, pokih granat, dimu in navzočnosti velikega števila policistov. Policija naj bi zdaj akcijo končala in počasi odpira ulice, tako da se lahko prebivalci vrnejo v svoje domove. Ob aretaciji Salaha Abdeslama, ki je glavni osumljenec za logistično načrtovanje terorističnih napadov v Parizu 13. novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, je belgijski državni sekretar za azil in migracije Theo Francken na svojem Twitterju zapisal: "Imamo ga." Abdeslama so prepeljali v bolnišnico, saj ga je policija ustrelila v nogo.

Francija bo zahtevala izročitev
Belgijski premier Charles Michel je danes na skupni novinarski konferenci s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom potrdil, da so v protiteroristični akciji v Bruslju res aretirali Abdeslama, Hollande pa je napovedal, da bo Francija zahtevala njegovo izročitev, saj da je "neposredno povezan z napadi v Parizu".
Pri tem je dodal, da je bilo v napade v Parizu vpletenih veliko več ljudi, kot so sprva pričakovali, in da obstajajo povezave med pariškimi napadalci in borci Islamske države (IS) v Sirji. Hollande je še dejal, da je stopnja nevarnosti še vedno visoka: "Naš boj ne bo končan, vse dokler ne bomo aretirali vseh, ki so bili vpleteni v gnusen napad 13. novembra ali so v njem sodelovali s financiranjem te teroristične mreže." Omenjena mreža naj bi imela lovke v Franciji, Belgiji in še nekaterih državah EU-ja, je pojasnil francoski predsednik.


Zaradi izrednih dogodkov je belgijski premier Charles Michel zapustil vrh EU-ja in Turčije v Bruslju, kjer so sprejeli dogovor o nadaljnjem ravnanju s prebežniki.


Torkova akcija in sledi prstnih odtisov

Policija vse od torka lovi najmanj dva osumljenca, ki sta pobegnila po torkovi raciji v nekem stanovanju v sicer mirni stanovanjski četrti v predmestju Bruslja v Forestu, vse do zdaj se je le domnevalo, da je eden izmed njiju Salah.

Danes pa se je pojavila informacija, da so policisti v stanovanju odkrili prstne odtise Abdeslama: "Lahko potrdim, da smo v stanovanju v Forestu odkrili njegove prstne odtise," je dejal tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van Der Sypt. Belgijska televizija RTBF je poročala, da bi lahko bil eden od dveh pobeglih osumljencev prav Abdeslam, a ugibanja so bila brez temeljev, saj je obstajala možnost, da so njegovi prstni odtisi (neuradno naj bi odkrili tudi njegov DNK) tam že od prej.

V skupni akciji belgijske in francoske policije so bili takrat ranjeni štirje policisti in ubit en napadalec, ki je bil oborožen s kalašnikovko. Šlo je za 35 let starega Mohameda Belkaida, Alžirca, ki je bil v Belgiji nezakonito in mu je bilo verjetno ime Samir Bouzid. Nadzorne kamere so ga ujele, ko je dva dni po napadu v Parizu nesel denar ženski, ki jo je policija ubila v akciji v predmestju Pariza St. Denis. Ženska je bila sestrična Abdelhamida Abbaouda, Belgijca, ki se je boril v Siriji in je osumljen, da je bil glavni organizator napadov. Tudi njega je policija ubila v akciji v St. Denisu.

Policija domneva, da je Salah Abdeslam (francoske narodnosti, rojen v Bruslju) eden izmed glavnih logističnih načrtovalcev terorističnih napadov v Parizu 13. novembra lani. Eden izmed samomorilskih napadalcev v Parizu je bil tudi Abdeslamov starejši brat. Belgijske oblasti so do zdaj aretirale deset ljudi, ki naj bi bile povezane z Abdeslamom.

Prijeli načrtovalca pariške more