Drugo
Lokalni mediji so dokumentirali bagre, kako mirno rijejo v položne stranice piramide; s slik se zdi, da ravno nad izkopano luknjo še visi ena od "sob" v piramidi. Foto: 7NewsBelize.com
"Arheologi so zgroženi, kadar se kaj takega primeri, a v Belizeju so zakoni glede ohranjanja kulturne dediščine na nekaterih mestih še nedorečeni.
Uničenje arheoloških prizorišč v Belizeju ni redek pojav, a ponavadi ne v takem obsegu.

Dodaj v

Buldožerji v Belizeju "iz lenobe" uničili majevsko piramido

"Niso je mogli zamenjati za navaden kup kamenja," so prepričani arheologi
15. maj 2013 ob 18:01
MMC RTV SLO

Gradbeno podjetje je z bagri in viličarji, ki so iz arheološkega najdišča vlačili material za gradnjo ceste, bolj ali manj popolnoma uničilo eno največjih majevskih piramid v Belizeju.

Uničenje kompleksa Nohmul na severu Belizeja je na dan prišlo prejšnji teden, priznava vodja belizejskega Inštituta za arheologijo, Jaime Awe. Majevsko obredno središče, ki leži blizu današnje meje z Mehiko, je staro 2300 let in velja za najpomembnejše arheološko najdbišče severnega Belizeja. "Spričo te v nebo vpijoče nevednosti in neobzirnosti čutim samo nejevero ... material so uporabljali za gradnjo ceste," je zgrožen Awe. "Preprosto grozljivo je."

Tempelj Nohmul stoji sredi velikega nasada sladkornega trsa, ki je v zasebni lasti, ne premore niti stranskih temeljnih kamnov, ki jih lahko vidimo pri bolje ohranjenih ali rekonstruiranih majevskih piramidah. Kljub temu ni mogoče, je prepričan Awe, da bi delavci gomilo kamenja , ki v višino meri dobrih trideset metrov, zamenjali za naravno vzpetino; okolica je namreč geografsko popolnoma ravna, ruševine pa so lokalna znamenitost. "Tipi so vedeli, da imajo opravka s starodavno gradnjo. Za golo lenobo gre."

Tamkajšnji mediji so dokumentirali bagre, kako mirno rijejo v položne stranice piramide; s slik se zdi, da ravno nad izkopano luknji še visi ena izmed "sob" v piramidi. "Če vemo, da so Maji zgolj s kamnitim orodjem nakopali dovolj materiala za gradnjo piramid ... Danes imamo sodobno opremo in lahko kamnolom začnemo skoraj kjer koli. Ob misli, da neko gradbeno podjetje to popolnoma ignorira in uniči zgradbo, se človeku zvrti v glavi. Zakaj ne morejo kopati na kaki lokaciji, ki nima kulturne vrednosti?"

Bodo gradbeniki odgovarjali?
Belizejska policija je že odprla preiskavo in ne izključujejo možnosti, da bodo vložili obtožnico. Kljub temu, da tempelj stoji na zasebni posesti, belizejski zakon narekuje, da so vse predhispanske ruševine pod vladnim varstvom.

Civilna iniciativa Državljani, združeni v akciji za svobodo, je uničenje arheološkega najdbišča označila za "obscen primer nespoštovanja okolja in zgodovine".

Primer ni osamljen ...
Kljub vsesplošnemu ogorčenju pa tokrat ni prvič, da se je v tej srednjeameriški državi s 350 tisoč prebivalci, ki jo v veliki meri prerašča džungla in ki je posejana z majevskimi ruševinami, primerilo kaj podobnega. Profesor arheologije na bostonski univerzi Norman Hammond - v osemdesetih je sodeloval pri več izkopavanjih na področju Belizeja - je za tiskovno agencijo AP komentiral, da je "ravnanje majevskih ruševin s tlemi v imenu gradnje cest endemičen problem (izginilo je celotno središče San Estevan), a to se zdi kot največji primer". Po besedah Arlena Chasea, antropologa z univerze na Floridi, tempelj v Nohmulu arheologom še niti ni razkril vseh svojih skrivnosti: "Na lokaciji so veliko kopali v sedemdesetih in osemdesetih, a vseeno je bil raziskan samo majhen delček obširnega območja."

... pa tudi Belize ni edini krivec
Starodavna civilizacija Majev je živela (in gradila) na območju današnje jugovzhodne Mehike, Gvatemale, Honduasa in Belizeja. "Mislim, da ne pretiravam, če rečem, da je vsak dan v kateri od teh držav uničen nov majevski artefakt," je pesimističen antropolog Francisco Estrada-Belli. "Uničevanje arheološke dediščine je nepopravljivo, a ljudje tega žal ne jemljejo resno. Edini način, da se to spremeni, je, da se tovrstna dejanja prekvalificira v resen zločin, zaradi katerega bodo ljudje lahko - in tudi bodo - šli za zapahe."

Ameriški arhelog Robert Rosenswig se spominja dolgotrajnega in napornega postopka reševanja uničenih ostankov potem, ko se je podobna tragedija leta 2005 zgodila v San Estevanu. "Škoda, ki so jo za seboj pustili buldožerji, je ogromna; prizorišče je nastlano s polomljeno lončevino iz klasičnega obdobja," je zapisal v svoji raziskovalni nalogi. "Več dni smo poskušali oceniti obseg škode ... Potem, ko smo se nekaj časa praskali po glavah, se je pojavil buldožer in izkazalo se je, da so kupi, ki so bili videti kot zaraščeni griči, v resnici kupi gradbenih odpadkov."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
fah-q
# 15.05.2013 ob 18:19
Še kobilice niso tako brezglavo škodljive kot človek.
guren
# 15.05.2013 ob 20:59
"V tem ni nobene civilizacijske dediščine, ki bi lahko kdaj komu karkoli dodala ali sploh pomenila, strošek ohranjanja kupa kamenja je nesmiseln, torej podreti dokler se še da."

po tej logiki lahko kar na tvoj naslov pošljemo bagerje, glede na to da si človeštvu "dodal" le nekaj odveč CO2 in neinteligentnih prijav.
CC
# 15.05.2013 ob 19:23
Enostavno žalostno...
bozo.miklavc
# 15.05.2013 ob 20:33
Katastrofa.
KLIPAN
# 15.05.2013 ob 19:57
Še 1 x več smo dokazali, da nam ni obstanka na tem planetu.
Hvalabogu.
gappon
# 16.05.2013 ob 01:01
američani so krivi, fix!

To je skrivni plan amerike da napade Belize in jim ukrade piramide! TO JE VSE PRETVEZA!

Jutri bodo z izraelom jih vse potovkl! Sto posto!! Kako to da še niste tega pogruntali? ODPRITE OČI!
pok vejice
# 16.05.2013 ob 00:08
grozljivo! grozljiva slutnja, da je možno kar tako uničiti karkoli!

dediščina je predvsem neprecenljiv dokument nekega časa. informacije, ki so nekomu nepomembne, so drugemu zaklad. tisti, ki jih je nekoč zavrgel, jih bo nemara že jutri pogrešil. eno je kamnita stavba, drugo je pa smetišče za radioaktivne odpadke recimo, ali avtomobile, kemikalije, nafto, gume, plastiko, odsluženo računalniško navlako ...

raje vidim staro kamnito ruševino, kot navadne smeti, ki jih je moč najti po raznoraznih piknikih. kaj ko bi najprej počistila pred svojim pragom, potem pa sodili o nujnosti rušenja edinih pripovedovalcev zgodovine človeštva?
dare326
# 16.05.2013 ob 09:13
Take butce imaš povsod.
V Gostečah pri Škofji loki so pred leti šiptarski delavci razbili srednjeveško fresko, ker niso dobro razumeli navodil, kaj morajo očistiti. Njihova vera prepoveduje slikanje ljudi, neizobraženi in polpismeni in ne vedo kaj delajo.
Pred približno sedmimi leti, so hrvaški člani Modrih čelad v tamponski coni med Polisariom in Marokom, s hrvaškimi domovinskimi napisi oz. belo barvo uničili slikarije iz neolitika.
Mariborski podjetnik je zbuldožiral arheološko najdišče, ker bi sicer imel izgubo pri gradnji poslovnega objekta. ??
Janković je hotel razkopati Vodnikov trg v Ljubljani, da bi zgradil garažno hišo. Arheologi so komaj preprečili kopanje, meščani pa Jankovića podpirajo. ??

Vsem, ki jim ni jasno, kaj predstavlja dediščina. Če je nimaš, ne moreš dokazati svojega obstoja in je enako kot da si brez gat, gol in bos, kot ta zadnji zamorci, ki jim dokazujejo, da so nula od nule in da jim lahko vsak vse pobere, ker so itak brez zgodovine, kot opice.
ZeK
# 15.05.2013 ob 19:38
človek, invazivna vrsta, k sreči bo izumrla.
Jezni Smrk
# 16.05.2013 ob 09:22
Sovražim bedake.
janezdolzan
# 16.05.2013 ob 08:04
Vir vsega zla je v (miselni) lenobi...

Tudi na Južni strani Alp.
bori
# 16.05.2013 ob 01:59
Aaa.. verjetno je šlo za majevsko črno gradnjo. Pa bo moderni človek to zastonj podrl.

Samo dve stvari sta neskončni... vesolje in človeška neumnost... za prvo nisem prepričan A.E.
Branko57
# 15.05.2013 ob 23:25
res popolnoma nesmiselno je ohranjat kulturne stavbe. komu na čast? samemu sebi? kot je že nekdo napisal so ljudje zelo škodljiva bitja, ki uničujejo naravo. a naj se potem bohotijo z lastno kulturo? kulturo česa že? težko govorimo o kulturi v stvareh ki jih je postavil s prelivanjem krvi človek. človek si ne zasluži nobene prostorske dediščine, a naj namesto teh podrtij podira gozdove, da bo lahko ohranjenih čim več "kulturnih" stavb iz preteklosti? kam bomo pa prišli s tem da bomo svoje ostanke imeli za nedotakljive... precejšnja ironija ko nekateri jokate o ničvrednosti človeka, po drugi strani pa se tako cenite, da bi morali svojo preteklost pustiti nedotknjeno.
Tomažin
# 15.05.2013 ob 21:33
Piramide v egiptu so kulturnocivilizacijsko nekaj čisto drugega kakor kult nasilja in brezglavega žrtvovanja nedolžnih ljudi nekim hudobnim silam. Kultura življenja nasproti kulturi smrti. Eno je treba ohranjati, drugo pa čim prej pozabiti.
mercator666
# 15.05.2013 ob 19:58
Kaj jim pa bodo te stare bajte.
Tomažin
# 15.05.2013 ob 20:00
V tem ni nobene civilizacijske dediščine, ki bi lahko kdaj komu karkoli dodala ali sploh pomenila, strošek ohranjanja kupa kamenja je nesmiseln, torej podreti dokler se še da.
Kazalo