Stane Bernik se je podpisal pod več kot 450 razprav, kritik in strokovnih člankov, ob tem pa izdal tudi 30 samostojnih publikacij. Foto: RTV SLO
Stane Bernik se je podpisal pod več kot 450 razprav, kritik in strokovnih člankov, ob tem pa izdal tudi 30 samostojnih publikacij. Foto: RTV SLO
Almanach, Kvartopirci 1, olje na platnu, 163 x 281 cm, Narodna galerija
Nagradili so tudi ekipo, ki je sodelovala ob projektu Almanach in slikarstvo druge polovice 17. stoletja. Foto: Narodna galerija

Tri Cankarjeva priznanja so šla letos v roke skupini sodelavcev pri raziskovalno-restavratorsko-razstavnem projektu Almanach in slikarstvo druge polovice 17. stoletja, muzejski svetovalki iz Moderne galerije Jani Intihar Ferjan za prispevek k izpopolnjevanju podatkovne baze o novejši slovenski umetnosti ter Blažu Resmanu, ki je v svoji stroki opozoril z raziskovanjem baročnega kiparstva in arhitekture.

Častno priznanje so posthumno namenili Inge Pfleiderer Malačič, poklonili pa so se ji za vrhunske prevode slovenskih umetnostnozgodovinskih del v nemščino.

Nagrado je skupaj s stanovskimi priznanji podelili Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, ki deluje od leta 1921. Priznanja nosijo ime po Izidorju Cankarju, ki ob Francetu Steletu in Vojeslavu Moletu velja za utemeljitelja umetnostnozgodovinske stroke pri nas.

Prek 30 samostojnih publikacij
Umetnostni zgodovinar in likovni kritik Stane Bernik je redni profesor Akademiji za likovno umetnost, kjer predava od ustanovitve Oddelka za oblikovanje (1984) in vodi katedro Razvoj in teorija oblikovanja. Danes kot dekan je sodeloval tudi pri oceni programa bolognske reforme. Bil je glavni in odgovorni urednik Revije za likovno kulturo Sinteza (1964–1995) ter glavni in odgovorni urednik Zbornika za umetnostno zgodovino (1995–2001).

Posebej se ukvarja z raziskovanjem in kritiko arhitekture, urbanizma, oblikovanja, spomeniškega varstva in sodobne likovne umetnosti, svoja spoznanja pa je zapisal v prek 30 samostojnih publikacijah in prek 450 razpravah, kritikah in strokovnih člankih.