Stari grad spada med najbolj obiskane turistične točke v Sloveniji. Foto: www.slovenia.info
Stari grad spada med najbolj obiskane turistične točke v Sloveniji. Foto: www.slovenia.info

Ta podatek grad uvršča med najbolj obiskane turistične točke v Sloveniji, je zapisano na spletnih straneh upravljavca gradu Zavoda Celeia Celje.

Konec obnovitvenih del junija
Trenutno na Starem gradu, na katerega je letos možnost vstopati tudi z letno vstopnico, potekajo zadnja obnovitvena dela, in sicer na Friderikovem stolpu. Gradbeni delavci so obzidje že statično obnovili, notranjost stolpa je funkcionalno urejena oz. je notranjost zamišljena kot obodno razstavno galerijsko stopnišče, ki se na vrhu sklene s pohodno razgledno ploščo.

Do vhoda je mogoče priti prek lesenega mostovža, ki ga bodo nadgradili še s streho, ki bo pokrita z lesenimi skodli, s čimer bodo ohranili nazobčanost, ki je značilna za Friderikov stolp. Lani so gradbeni delavci v Friderikovem stolpu opravili krpanje notranjih zidov s kamnom, čiščenje, pozidavo zunanjih sten in fugiranje.

Vrednost vseh obnovitvenih del je ocenjena na 550.000 evrov, ta sredstva pa je celjska občina pridobila iz evropskih skladov. Uradno odprtje Starega gradu po obnovi pa je načrtovano za letošnji junij.

Od domovanja do kamnoloma
Celjski Stari grad je v 14. stoletju prešel v last Žovneških, pozneje Celjskih grofov, ki so ga začeli preurejati v udobnejše domovanje. Takrat so postavili tudi 23 metrov visok štirinadstropni stolp, ki je potem dobil ime Friderikov stolp. Njegova podoba in namembnost sta se v poznejših stoletjih večkrat spremenila.

Leta 1803 je grad kupil kmet Gorišek in ga začel uporabljati za kamnolom. Sredi 19. stoletja so razvaline prišle v last štajerskih deželnih stanov. Prizadevanje za njegovo obnovo so se začela po ustanovitvi celjskega Muzejskega društva leta 1882 in še trajajo, Stari grad pa zadnjih deset let postopoma dobiva prvotno podobo.