Iz predstave Glej me, kako ljubim, bo dovolj? Domna Šege in Maye Levy. Foto: Mreža sodobnega plesa/Suncan Stone
Iz predstave Glej me, kako ljubim, bo dovolj? Domna Šege in Maye Levy. Foto: Mreža sodobnega plesa/Suncan Stone
Boštjanu Žekšu bo pripadla čast odpreti novo pridobitev slovenske kulture. Foto: BoBo

Boštjan Žekš, minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, je na Zaloški cesti 65 v Ljubljani odprl poslovne prostore javnega zavoda Center sodobnih plesnih umetnosti (CSPU). "V Sloveniji delamo stvari počasi, a s premislekom," je dejal Žekš in spomnil, da so prvi pogovori o CSPU na ministrstvu potekali že pred več kot tremi leti. Dodal je, da gre glavna zasluga za to, da so do prostorov za center na Zaloški prišli, v.d. direktorju javnega zavoda Igorju Teršarju.
"Ali bo iz tega zrasla inštitucija, ki bo sama sebi zadostna, z velikim številom zaposlenih, ali bo to servis, ki ga bo inštitucija nudila drugim, je odvisno od vas," je Žekš nagovoril udeležence odprtja. Kot pravi, je država z današnjim odprtjem dokazala, da tudi v težkih časih skrbi za kulturo in napredek.

Vlada je CSPU ustanovila julija lani, septembra pa je vlogo v. d. direktorja zavoda prevzel Igor Teršar. Od imenovanja je Teršar med drugim uredil pravno-formalni status centra ter pripravil investicijski program, program dela in finančni načrt zavoda za leto 2011. Pred novim letom je zaprosil za razrešitev s funkcije v. d. direktorja javnega zavoda.

Površina prostorov CSPU na Zaloški cesti znaša 310 kvadratnih metrov. V prvem delu obnove prostorov, ki je potekala v preteklih mesecih, so uredili poslovne prostore centra, ki jih bodo odprli danes.

Kmalu tudi rezidenčni in študijski center?
V sklopu drugega dela obnove, ki naj bi potekala v letošnjem letu, je v prostorih na Zaloški predviden tudi rezidenčni center, če bodo to omogočala razpoložljiva sredstva, prav tako prostori omogočajo vzpostavitev študijskega centra. Vadbeni prostori za ustvarjalce bodo zagotovljeni v bližnjih Španskih borcih.

Za delovanje CSPU-ja v letu 2011 je vlada namenila 275.000 evrov. Nekaj več kot 243.000 evrov je bilo namenjenih za stroške investicijskega vzdrževanja in nakupa opreme, 22.000 evrov so znašali programski stroški, slabih 10.000 evrov pa splošni stroški delovanja. Največji strošek v letu 2011 je za center predstavljal nakup mobilnega studia, vrednega 135.000 evrov. Gre za modularni montažni objekt, ki vsebuje električno ogrevanje, sanitarije, kabino za prhanje in garderobo.

V letošnjem letu bo vodstvo zavoda najverjetneje prevzel novi v. d. direktorja, če bodo usklajevanja uspešna, pa bo vendarle imenovan tudi svet zavoda.