Metalurški slikar Ladislav Vlna iz Prage je klasičen čopič zamenjal za acetilenski gorilnik. Foto: Reuters
Metalurški slikar Ladislav Vlna iz Prage je klasičen čopič zamenjal za acetilenski gorilnik. Foto: Reuters

Metalurška slikarska tehnika, kot jo je poimenoval 40-letni Čeh Ladislav Vlna, se začne s slikanjem osnutka na jekleno podlago, nato pa umetnik grafiko vreže v kovino ter izostri in spolira osnovno sliko. Zdaj pride na vrsto plamen, ki grafiki glede na temperaturo začne spreminjati barvo v neštete odtenke. Ta proces, ki ga je razvil Vlna, da umetnini unikaten videz. "Slikam s pomočjo ognja, namesto da bi uporabljal čopič. S pomočjo vročine in ognja iz kovine izvabljam barve," je dejal.

Videz vsake slike je pod močnim vplivom prisotne svetlobe in njenega odbleska s kovinske površine umetnine in tako se nenehno spreminjajo. Oblike v kovini z manipulacijo svetlobe dosežejo, da do izraza pridejo unikatne poteze z "ognjenim čopičem". "Slika na istem mestu je videti drugače zjutraj ali pa zvečer, ker se čez dan svetloba v prostoru spreminja," je še pojasnil umetnik.

Vlna za izdelavo posamezne kovinske slike potrebuje več tednov, nekatere kose pa je uspešno prodal že za več kot osem tisoč evrov. Po njegovih besedah je za razvoj in izpopolnitev omenjene tehnike metalurškega slikarstva potreboval kar 15 let. Poleg ognjenega se ukvarja tudi z običajnim slikarstvom, denimo z ilustracijami za otroške slikanice, in kiparjenjem.