Lamouroux priznava, da se je projekta lotil bolj ali manj amatersko.
Lamouroux priznava, da se je projekta lotil bolj ali manj amatersko. "Ta oznaka mi je zelo všeč, ker beseda amater izhaja iz "amour", kar pomeni ljubezen. Amater stvari dela iz ljubezni." Foto: EPA
Barva okolju menda ni škodljiva in se bo sčasoma vanj reabsorbirala. Foto: EPA
Umetnik je skušal celoten kompleks "zamrzniti" v nekakšnem vmesnem stanju med prisotnostjo in odsotnostjo. Foto: EPA

Razpadajoča stavba iz sredine 20. stoletja zapuščena sameva že približno dvajset let. Vzdevek Batesov motel je sicer dobila po ulici, na kateri stoji, a njena temna preteklost bi čisto zlahka sodila v kako grozljivko: hiša je že toliko časa zbirališče preprodajalcev mamil in brezdomcev, da najdbe trupel tam niso nič posebnega.

Kalifornijski sen
A vso to neugledno preteklost je prejšnji teden z enim samim zamahom izbrisal francoski umetnik Vincent Lamouroux, ki je popolnoma prebelil celotno stavbo z nekaj okoliškimi palmami vred. Zamislil si je namreč umetniško inštalacijo Projection, ki je vezana prav na Batesov motel. "Ne bi se obneslo z nobenim drugim krajem," je povedal za The Guardian. "Hotel sem motel, kraj, ki si ga deli veliko ljudi. In ta tip arhitekture, mednarodni slog v kombinaciji s palmami, izveskom in oglasnim panojem, ustreza predstavi Los Angelesa, ki jo imamo vsi - kalifornijske sanje."

Še letos sledi rušenje
Lamouroux je s svojo ekipo - in velikimi količinami belila - na lokaciji garal dolga dva tedna v aprilu. Po dveh letih načrtovanja in plezanja čez birokratske ovire bi se odprtje inštalacije Projection moralo zgoditi 26. aprila. A ko je ekipa zjutraj vstala, se je izkazalo, da je dež spral večino njihovega dela, tako da so še v zadnjih urah pred predstavitvijo medijem panično barvali stene. Projekt bo avtor zdaj vzdrževal dva tedna, potem pa ga bo opustil. Barva, ki je do okolja prijazna, se bo sprala oziroma zbledela, motel pa se bo reintegriral v svojo sosesko - vsaj nekje do druge polovice leta, ko bo zravnan s tlemi. Na njegovem mestu bo namreč zrasla nova stanovanjska soseska.

"Prej je bil motel, v prihodnosti bo pa nekaj tretjega," ugotavlja eden izmed partnerjev projekta, Nicolas Libert. "Priča smo tranziciji, poskusu izbrisa, poskusom, da bi se znebili vseh barv in celo oblike. Če motel zdaj vidiš na ozadju sivega neba, je podoben praznemu platnu. Arhitekture skoraj ne občutiš več."

Grafitarji najbrž že pripravljajo razpršila
Ker je Batesov motel tudi znano shajališče uličnih umetnikov (v neposredni bližini ima svojo galerijo slavni Shepard Fairey), je organizatorjem seveda jasno, da bo pobeljeni motel kmalu zares postal platno - za grafitarje. "Ker je prazen in videti nekako nedokončan, lahko vanj projiciraš kakršne koli želje," pravi Lamouroux. "Če si ulični umetnik, si seveda takoj predstavljaš idealno dvorano slavnih za najboljše grafitarje. Če si ljubitelj arhitekture, prav tako lahko takoj zaposliš svojo domišljijo."

Francoz je na motel prvič naletel leta 2000, ko je L. A. obiskal v okviru študijske izmenjave. Projections si je zamislil kot bel "oddih" na prometnem bulvarju, kjer kopica panojev nenehno tekmuje za pozornost voznikov. "Ampak s tem, da smo hoteli biti drugačni od njih, smo dosegli ravno nasprotno - naš motel je najbolj v nebo vpijoča stvar, ki jo boste videli na Sunsetu."