Drugo
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
Slovenska filharmonija
Vlada je v sredo sprejela spremembe sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Slovenska filharmonija, s katerim vzpostavlja možnost sodelovanja zaposlenih v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za vodenje umetniško-strokovnega dela za področje orkestra oz. zbora. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slovenska filharmonija
Spremembe sklepa razširjajo tudi članstvo v svetu javnega zavoda s petih na šest članov. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Orkester SF-ja, ki ne želi več sodelovati s šefom dirigentom Urošem Lajovcem, bo prihodnji teden glasoval o ponovni stavki. Foto: BoBo

Dodaj v

Direktorji gledališč pozvali k preklicu spremembe ustanovitvenega akta SF-ja

"Ta korak omogoča najslabše prvine samoupravljanja"
11. marec 2017 ob 11:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kolegij direktorjev slovenskih gledališč je na ministra za kulturo Toneta Peršaka naslovil v poziv, v katerem ob zavedanju, da reševanje v Slovenski filharmoniji ni enostavno, piše, da se je minister za kulturo reševanja problematike lotil "z enostranskim, neposrečenim in za SF dolgoročno škodljivim ukrepom".

Ministra pozivajo, naj prekliče predlagane spremembe ustanovitvenega akta Slovenske filharmonije. Po spremembi naj bi zaposleni sodelovali pri izbiri pomočnika direktorja za umetniške zadeve, direktorji gledališč pa v tem koraku prepoznavajo "najslabše prvine samoupravljanja".

"Predlagani ukrep lahko dokončno odpravi avtonomijo vodenja in strokovnega dela v javnih zavodih, obenem pa si zlahka zamišljamo, da bodo zaposleni v primeru nezadovoljstva na podlagi tega primera ob napornejših ustvarjalnih procesih upravičeno pričakovali podoben razplet in povzročali turbulence v vodstvenih konstelacijah," piše kolegij v pozivu, ki ga podpisuje predsednik Uroš Korenčan, sicer direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana.

"Ta korak je še mogoče ustaviti"
Po njihovi presoji so vse dosedanje razprave o posodobitvi kulturnega modela vodile v povsem drugačno smer: "Zato smo prepričani, da gre v primeru ukrepa, ki uvaja v javni sektor na področju kulture najslabše sestavine samoupravljanja, za korak, ki ga je še mogoče ustaviti."

Direktorji gledališč so poziv v vednost poslali tudi premierju Miru Cerarju. Sprememba sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SF, ki ga je vlada sprejela v sredo, vzpostavljajo možnost sodelovanja zaposlenih v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za vodenje umetniško strokovnega dela za področje orkestra oz. zbora. S spremembami razširja tudi članstvo v svetu javnega zavoda s petih na šest članov.

Predsednik sveta Slovenske filharmonije (SF) Otmar Zorn je glede možnosti sodelovanja zaposlenih pri izbiri pomočnika direktorja za umetniške zadeve, pred dnevi dejal, da "ni nič narobe, če se šteje, da zaposleni podajo svoje mnenje". "Če pa se to razume, kot da brez njihovega pozitivnega mnenja direktor ne more nič narediti, pa je to blokada vodstva. Vprašanje je, kateri direktor bo potem hotel delati pod pogoji, ki jih bodo narekovali zaposleni, saj končno odgovarja za programski del, pa tudi za ekonomiko," je še dejal Zorn.

Orkester s spremembami načeloma zadovoljen
Člani orkestra so s sprejetimi spremembami načeloma zadovoljni, imajo pa nekaj pomislekov oziroma pripomb. Ministrstvu za kulturo očitajo, da se pri pripravi predloga sklepa o spremembah in dopolnitvah sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SF ni posvetovalo z njimi, kot je bilo dogovorjeno, in jih ni obvestilo, ko je bil predlog pripravljen.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
aznavur
# 11.03.2017 ob 21:17
Berlinska filharmonija je pravna oseba zasebnega prava (ne javnega). Zato si mora financiranje priskrbeti sama (seveda tudi od države, subvencija pa nikakor ni samoumevna) in so glasbeniki tako rekoč materialno neposredno odvisni od kakovosti svojega dela.
Naj postane to tudi SF, Člani naj vložijo kapital kot delničarji in za financiranje naj poskrbijo sami. Pa si naj potem izbirajo sami vodstvo in program, povsem soglašam!
bukovski
# 11.03.2017 ob 13:54
Cestitam tovarisi in tovarisice srecno novo leto 1965.... Cakaj malo saj smo 2017 ali se motim ???
Ce sem prav razumel clanek se direktorji ne strinjajo o samoupravnem aktu in soupravljanu s strani delavcev ???? Ja kaksni pa so, kaj si mislijo teli direktorju ??? Delavcem oblast !!!!
Ne, ne imel sem prav - pise se leto 1965.....
Haso
# 11.03.2017 ob 16:29
Persak ne razume, kaj pomeni vodenje.
TineB
# 11.03.2017 ob 15:39
Smo leta 2017, ne 1917! Delavskih, komunističnih revolucij je že davno konec!
Aeda
# 11.03.2017 ob 18:30
Očitno se tudi v Berlinski filharmoniji gredo samoupravljanje, ali kaj?! Malo se razglejte po pravilih, ki so v navadi drugod po svetu...
Kazalo