Predlog statuta uvaja med drugim prepoved dajanja informacij o nagrajencih, ki zavezuje vse udeležence v izbirnih postopkih in velja do začetka zadnjega tedna pred slovesno podelitvijo nagrad. Foto: BoBo
Predlog statuta uvaja med drugim prepoved dajanja informacij o nagrajencih, ki zavezuje vse udeležence v izbirnih postopkih in velja do začetka zadnjega tedna pred slovesno podelitvijo nagrad. Foto: BoBo
Prešernova proslava
Predlog tudi določa, da morajo nagrajenci potrditi prejem nagrade in jih, razen v izjemnih primerih, tudi osebno prevzeti. Foto: Bobo

Poleg tega je imela na predlagane spremembe upravičene pripombe zakonodajno-pravna služba DZ-ja. Po Božičevih besedah so na sejo povabili tudi predsednika UO sklada Janeza Bogataja, ki pa je sporočil, da se seje ne bo udeležil, saj namerava UO sklada na naslednji seji že obravnavati pripombe zakonodajno-pravne službe DZ-ja. Komisija je ugotovila, da gre pri tem za nerazumevanje oziroma nespoštovanje parlamentarnega postopka.

UO Prešernovega sklada je namreč predlog spremembe poslal v DZ, ker je DZ soglasodajalec in ker pričakuje njegov odziv. DS pa po ustavi obravnava vse, kar obravnava DZ, pri čemer zadeve za razliko od zakonodajno-pravne službe obravnava na vsebinski ravni. Ker se Bogataj ni udeležil njihove seje, predlaganih sprememb ni mogel celovito predstaviti, niti ni mogel dobiti povratnih informacij, je še povedal predsednik komisije DS-ja.

Z novim področjem avdiovizualne umetnosti
Spremembe in dopolnitve statuta določajo razmerje med UO Prešernovega sklada in njegovimi strokovnimi komisijami. Kot je v obrazložitvi k predlogu statuta zapisal UO sklada, se je namreč v praksi pokazalo, da v do zdaj veljavnem statutu niso bile jasno razmejene pristojnosti med UO in njegovimi strokovnimi komisijami. Predlog statuta razmerja natančneje ureja, v njem je tudi zapisano, da UO Prešernovega sklada določi nagrajence z dvotretjinsko večino.

Prav tako dodajajo novo področje avdiovizualne umetnosti, za katerega se imenuje strokovna komisija, hkrati zmanjšuje število članov strokovnih komisij s sedem na pet.

Nagrajenci znani šele teden pred podelitvijo
Predlog statuta, ki se zdaj spreminja prvič od leta 1993, uvaja še prepoved dajanja informacij o nagrajencih. Spremenjen statut bi zavezoval vse udeležence v izbirnih postopkih in velja do začetka zadnjega tedna pred slovesno podelitvijo nagrad. En teden pred podelitvijo nagrad pa bo UO sklada javnosti sporočil seznam nagrajencev in utemeljitve nagrad. Zaveza molčečnosti velja tudi za nagrajence. Po predlogu morajo nagrajenci potrditi prejem nagrade in jih, razen v izjemnih primerih, tudi osebno prevzeti.

Kot še piše v obrazložitvi predloga statuta, ta jasneje določa tudi, da so sredstva, s katerimi razpolaga UO Prešernovega sklada, namenjena delovanju sklada in strokovnih komisij ter izvedbi državne proslave.