Pismenost v nasprotju s splošnim prepričanjem ni nekaj samoumevnega. Foto: EPA
Pismenost v nasprotju s splošnim prepričanjem ni nekaj samoumevnega. Foto: EPA
Dan pismenosti
Dan pismenosti poznamo že od leta 1966. Foto: Bralno društvo Slovenije

V Evropski uniji skoraj 75 milijonov odraslih ne obvlada osnov branja in pisanja. Kot pravi generalna direktorica Unesca Irina Bokova, se je nepismenost v zadnjih dvajsetih letih zaradi mednarodnih prizadevanj, da bi dosegli razvojne cilje ob prelomu tisočletja, zmanjšala. Danes zna 84 odstotkov svetovnega prebivalstva brati in pisati - leta 1990 je bilo pismenih le 76 odstotkov. V dvajsetih letih se je število nepismenih zmanjšalo za več kot 100 milijonov ljudi. A to po njenem prepričanju ne zadošča.

Pismenost je po njenih besedah precej več kot zgolj prioriteta v izobraževanju, je največja naložba v prihodnost in prvi korak k vsem novim oblikam pismenosti, ki so potrebne v 21. stoletju.

Posvet bralnega društva
Pri nas je za dogodke ob omenjenem dnevu "zadolženo" Bralno društvo Slovenije. "Ob letošnjem mednarodnem dnevu pismenosti pa gledamo v vse bližjo prihodnost in razmišljamo o pismenostih za 21. stoletje," so sporočili.

V ponedeljek bodo organizirali strokovni posvet z naslovom Tudi mi beremo, različni bralci z različnimi potrebami. Spored najdete tukaj.

Večina nepismenih žensk
Po podatkih Unesca je še vedno nepismenih 775 milijonov odraslih in 122 milijonov mladih, od tega dve tretjini žensk oziroma deklet.

Unesco si vse od ustanovitve odbora za izobraževanja leta 1946 prizadeva za višjo pismenost, ki bi prav vsem ljudem zagotovila pravico do znanja kot bistven pogoj za boljše življenje.

Od leta 2003 do začetka letošnjega leta je pod okriljem ZN-a in z geslom Pismenost kot svoboda teklo prvo desetletje pismenosti.