Po koncertu dua 2Cellos, ki je bil 23. julija v Poletnem gledališču v Križankah, so se v medijih in na socialnih omrežjih pojavili mnogi očitki na račun Festivala Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Po koncertu dua 2Cellos, ki je bil 23. julija v Poletnem gledališču v Križankah, so se v medijih in na socialnih omrežjih pojavili mnogi očitki na račun Festivala Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Park ob Križankah
Za zaporo javnega parka ima Festival Ljubljana dovoljenje ljubljanske občine, stroške dnevne zapore, ki stane skoraj 700 evrov na dan, pa v tem primeru krije občina, ki je soustanoviteljica javnega zavoda Festival Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, so zapore potrebne predvsem iz dveh razlogov. Prvi je varnost obiskovalk in obiskovalcev, izvajalk in izvajalcev na odru Poletnega gledališča Križank, mimoidočih in vseh, ki bi radi posedali okrog zidu ali celo plezali po njem.

Zapore pripomorejo, da lahko stotine ljudi brezskrbno vstopajo v Križanke in izstopajo iz njih. Pripomorejo tudi k temu, da izza obzidja na oder in v Poletno gledališče ne prileti kakšna steklenica. Drugi razlog je eliminacija hrupa, saj so mnenja, da ima ta, ki je kupil vstopnico, vso pravico uživati v prireditvi.

Očitek poglabljanja družbenih razlik
Eden izmed pogostih očitkov, ki jih je bilo slišati te dni, je bil, da postavljanje ograj poglablja družbene razlike, saj naj bi tako služil le najbogatejšim prebivalcem Ljubljane oziroma, kot so jih nekateri poimenovali, kravatarjem. Organizatorji Festivala Ljubljana so sporočili, da v okviru svojega delovanja vsako leto pripravijo precej prireditev, ki so brezplačne.

"Letos so to bili festival 30. Slovenski glasbeni dnevi in cikel 22. Mladi virtuozi, do konca leta bodo še 23. Mladi virtuozi in praznični koncerti v decembru, v Viteški dvorani Križank potekajo brezplačne slikarske razstave. V okviru poletnega festivala organizira brezplačne delavnice za otroke in mladino, koncert s Tanom Dunom, ki je bil 28. junija na Kongresnem trgu, pa so si ljudje lahko ogledali brezplačno iz parka.

Da bi bile prireditve Festivala Ljubljana še dostopnejše, je tudi s pomočjo sponzorjev uvedel različne popuste, člane Kluba Festivala Ljubljana (članstvo je brezplačno), pa povabi na izbrane dogodke tudi v okviru poletnega festivala. Festival Ljubljana omogoča RTV Slovenija brezplačno snemanje nekaterih dogodkov – brezplačno si jih lahko ogledate na TV Slovenija oziroma poslušate prek valov Radia Slovenija 3. program ARS," so glede tega zapisali v sporočilu.

In previsoke cene vstopnic?
Glede očitanih previsokih cen vstopnice pa, da "so prilagojene slovenskemu standardu, primerljive prireditve v tujini so precej dražje. Naj za primer vzamemo koncert enega najboljših orkestrov na svetu – Izraelskega filharmoničnega orkestra, ki bo s priznanim dirigentom Zubinom Mehto nastopil 24. avgusta v Cankarjevem domu. Gre za najdražjo prireditev v okviru 63. Ljubljana Festivala. Cene vstopnic se gibljejo od 29 do 99 evrov. Omenjeni orkester in dirigent bosta s skoraj podobnim programom čez nekaj dni, to je 27. avgusta nastopila na prestižnem Salzburškem festivalu. Tamkajšnje cene se gibljejo med 76 in 155 evri. Za obisk nekaterih koncertov, primerljivih s koncerti na poletnem Ljubljana Festivalu, lahko v Salzburgu odštejete tudi čez 300 evrov."

Proračun za izvedbo letošnjega poletnega programa, ki se razteza čez dobre tri mesece in pol, je dobra dva milijona evrov (za primerjavo: proračun Salzburškega festivala, ki traja od 18. julija do 30. avgusta, je 50 milijonov evrov). Mestna občina Ljubljana k temu prispeva 1,1 milijona evrov, medtem ko so sponzorji v program vložili 700 tisoč evrov.

Dodali so še, da Festival Ljubljana o svojem delovanju redno poroča Mestni občini Ljubljana in Svetu Festivala Ljubljana, njegovo poslovanje pa nadzirajo tudi revizorji.

Zapore tudi v prihodnje
Organizatorji navajajo še, da je usmerjenost v odličnost cilj in zaveza Festivala Ljubljana tudi v prihodnje, saj si želijo, da bi bil njegov program še naprej priljubljen kvaliteten način preživljanja prostega časa tako Ljubljančank in Ljubljančanov kot ostalih Slovenk in Slovencev ter tudi tujk in tujcev. Sporočilo za javnost pa zaključijo z besedami: "Da bi to dosegli, bodo tudi v prihodnje potrebne zapore v okolici Križank."