Redarji so pregnali zastonjkarske poslušalce iz parka pri Križankah. Foto: MMC RTV SLO
Redarji so pregnali zastonjkarske poslušalce iz parka pri Križankah. Foto: MMC RTV SLO
2Cellos
Kot pojasnjujejo pri Festivalu Ljubljana, je bil prvi del koncerta komoren in umetnika sta se strinjala, da se glede na dinamiko koncerta uredi zapora. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Prepovedano poslušanje pred Križankami?

V teh dneh je številne razburila novica, da so redarji na omenjenem koncertu pregnali vse, ki so želeli v parku zastonj prisluhniti svetovno znanemu dvojcu. Pa ne le zastonjkarskih poslušalcev, tudi voznike jezi zapora ceste.

Zapore so, kot so zapisali, v času prireditev Ljubljana festivala stalnica. Postavljene so na podlagi dovoljenja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na Mestni občini Ljubljana in elaborata; o njih je obveščena tudi policija.

Na očitke glede zapore cest organizator Festival Ljubljana odgovarja, da so te potrebne iz dveh razlogov. Prvi je varnost obiskovalk in obiskovalcev ter nastopajočih, drugi zmanjševanje hrupa.

Zapore ostajajo
Zapore pripomorejo, da lahko nekaj sto ali tisoč ljudi brezskrbno vstopa v Križanke in izstopa iz njih. Zaradi zapor izza obzidja na oder in v Poletno gledališče ne prileti steklenica, kar se je že dogajalo. Poleg tega pripomorejo k temu, da se tisti, ki bi plezali po okoliških drevesih in po zidu okrog Križank, ne poškodujejo.

Drugi razlog je zmanjševanje hrupa. Obiskovalke in obiskovalci prireditev Ljubljana festivala niso plačali za poslušanje hrupa avtomobilov in motorjev ter glasnega govorjenja in razgrajanja okrog zidov Križank. Poleg tega je nespoštljivo zahtevati in pričakovati od umetnic in umetnikov, da bi nastopali v hrupu.

Zapore bodo zato tudi v prihodnje stalnica na vseh prireditvah Ljubljana festivala v Križankah, so še zapisali.

Za zaporo javnega parka ima Festival Ljubljana dovoljenje ljubljanske občine, stroške dnevne zapore, ki stane skoraj 700 evrov na dan, pa v tem primeru krije kar občina, ki je soustanoviteljica javnega zavoda Festival Ljubljana.

Glasbeniki kritični do ukrepa
Da gre za pretiran ukrep, so prepričani tudi glasbeniki. "Tukaj imamo občinstvo in glasbenike, med sabo nimamo težav, mi se imamo radi in živimo drug za drugega. Potem so tukaj še vmesni členi, organizatorji, pa tudi radijski uredniki predvsem komercialnih radijskih postaj, ki pač drugače razmišljajo. Mogoče oni niso tako veliki naši oboževalci, ampak so oboževalci nečesa drugega, naj bo to lastni interes, mogoče tudi zaslužek," je za TV Slovenija povedala Tinkara Kovač.

"Absolutno sem premalo seznanjen, premalo poznam problematiko. Iz prve roke se mi zdi predrastičen ukrep, to je javno mesto, razen če ne motiš koncerta," pa razmišlja Raay.

Vlado Kreslin, ki že leta nastopa v Križankah, pa Festivalu Ljubljana predlaga drugačno rešitev: "Med tistimi, ki pridejo poslušat koncert, so tudi kakšni malo glasnejši, kar smo tudi mi že slišali. Morda bi veljalo uvesti, da strumni ljubljanski redarji stojijo vmes in ločijo te, ki kalijo mir, od tistih, ki mirno poslušajo."

Prepovedano poslušanje pred Križankami?