Postavljanje razstave na lanski izvedbi festivala Koperground, ki sicer obstaja od leta 2005. Foto: Koperground Facebook
Postavljanje razstave na lanski izvedbi festivala Koperground, ki sicer obstaja od leta 2005. Foto: Koperground Facebook

V društvu domnevajo, da je to odločitev sprožil ukaz z občine, ob tem pa opozarjajo na monopolizacijo javnega prostora. Pri tem predsednik DPZN-ja Marko Brecelj sklepa, da je "demokratični despot ukazal: ne" oz. da je šlo za ukaz s koprske občine, ki je letos društvu za izvedbo festivala namenila bistveno manj denarja kot prejšnja leta.

Podobno kot pri krajevni skupnosti se je zgodilo že s pokrajinskim muzejem in Circolom oz. Skupnostjo Italijanov, pri čemer pa Brecelj opozarja, da se prav zaradi tega v Circolu nič ne dogaja, nič se ne bo zgodilo niti v prostorih krajevne skupnosti. Gre za nevarno prakso monopolizacije javnega prostora, je poudaril.

Ponujeno gostoljubje gostinca iz Belvedurja
Glavnina festivalskega dogajanja, od vključno sobote dalje, se bo medtem preselila v vas Belvedur v istrskem zaledju. Gostoljubje jim je namreč ponudil tamkajšnji gostinec Sandi Tripar, ki je tudi sam v 90. letih preteklega stoletja organiziral nekaj koncertov.

Brecelj sicer napoveduje, da bo poskusil napisati pesem v slavo županu Borisu Popoviču, "ker je avtobusna vozovnica do Belvedurja samo 80 centov, a se človek tja vozi 40 minut".

Vendar se Koperground ne da. Brecelj je povedal še, da bodo namreč pripravili vrsto nenapovedanih sprehodov po mestnih ulicah s konjenico DPZN-ja, kot jo imenuje, s čimer bodo uprizorili svojo odločenost v boju za javni prostor. Poudaril je še, da ne le da Koperground ni izgnan iz starega mestnega jedra, pač pa da bodo v njem navzoči kot še nikoli.