Na mestnem trgu lahko dandanes občudujete le kopijo, original pa čaka v Galeriji Akademije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na mestnem trgu lahko dandanes občudujete le kopijo, original pa čaka v Galeriji Akademije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
David je predstavljal simbol florentinske neodvisnosti in pripravljenosti, da pogumno branijo svojo svobodo tudi pred močnejšim nasprotnikom. Foto: EPA

Pisali smo že o skupni študiji italijanskega Narodnega odbora za raziskave (CNR) in strokovnjakov z univerze v Firencah, ki so na majhnih maketah Michelangelovega Davida preizkušali, kakšne obremenitve bi lahko preživel kip, ki ima v levem gležnju že zdaj mikroskopske frakture. (Opozarjajo, da bi bil lahko zanj usoden že malo močnejši potres ali večja dela na okoliških cestah.)

Predstavniki firenških muzejev zdaj hitijo miriti strasti: prepričani so, da Michelangelov kip kljub razpokam, ki so se pojavile na Davidovih gležnjih, ni ogrožen.

Nevarna leta na prepihu
Razpoke naj bi najverjetneje nastale med premikom kipa na trg Piazza della Signoria leta 1504 ter med selitvijo s trga v muzej leta 1873. Na trg so namesto originalnega kipa, ki je bil zaradi neprimernega piedestala nagnjen naprej pod kotom pet stopinj (kar je seveda povečevalo pritisk na gležnje), takrat postavili kopijo.

"Nova študija ne ugotavlja ničesar dramatičnega"
V Galeriji Akademije, kjer stoji David, pravijo, da v raziskavi ni nič dramatičnega, še naprej pa bodo nadzorovali vibracije v kipu, kar pa so tako ali tako počeli že doslej.

Lani je muzeje v Firencah obiskalo več kot pet milijonov ljudi, mnogi med njimi pa so se vanje napotili prav zaradi Davida.

"Ne bomo ga prestavili na pnevmatičen piedestal ali kaj podobnega. Med drugim bi bilo takšnega velikana izjemno težko premakniti," vztrajajo odgovorni.