Drugo
(1)

Poudarki

  • Razstavljajo tudi galerije, kot so Gagosian, Hauser & Wirth, König in White Cube
  • Prvi trije dnevi so bili rezervirani le za zbiratelje, zdaj pa so vrata sejma odprta še širši javnosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Delo francoske umetnice Alexandre Gestin z naslovom Puissance 4/8'. Foto: EPA

Dodaj v

Foto: Največji sejem sodobne umetnosti je odprl svoja vrata

Predstavljajo se 304 galerije iz 39 držav
13. junij 2013 ob 17:17
Basel - MMC RTV SLO

V Baslu je danes za širšo javnost vrata odprl Art Basel, največji sejem sodobne umetnosti na svetu. Na 44. izdaji sejma se predstavljajo 304 galerije iz 39 držav.

Za svoje mesto na sejmu v Švici, ki se bo končal 16. junija, se je sicer letos potegovalo več kot 1.000 galerij, a jih je 700 prejelo negativen odgovor, saj je po besedah vodje sejma Marca Spieglerja njihovo najpomembnejše merilo kakovost. Med 300 izbranimi pa je mogoče najti galerije, kot so Gagosian, Hauser & Wirth, König in White Cube, ki ponujajo dela umetnikov, kot so Picasso, Chagall, Gerhard Richter ali Georg Baselitz. Preden so vrata odprli širši javnosti, so si novosti najprej tri dni ogledovali povabljeni gostje in zbiratelji.

Letošnja izdaja se lahko pohvali z rekordnim številom del v programu Art Unlimited, kjer so predstavljena dela velikih dimenzij. V njem je letos predstavljenih 79 instalacij in slik. Omenjeni program pa letos po pisanju dpa ne izstopa le s številom del, ampak tudi z imeni tako novincev kot svetovno znanih umetnikov. Med njimi sta denimo nemški kipar Thomas Schütte in kitajski umetnik Aj Vejvej.

Že od leta 2011 je na sejmu močno prisotna Azija, sicer pa največji razstavljavci letos prihajajo iz ZDA, Nemčije, Švice in Velike Britanije.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
mit_o
# 13.06.2013 ob 21:09
Kaj pa slovenci in galerije?
Kazalo