Drugo
Prešernovi nagrajenci
Pred slovesno podelitvijo nagrad je lavreate sprejel predsednik države. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Rebolj
Moja religija je vedno bila in bo ostala umetnost, je v govoru po prejemu Prešernove nagrade povedala plesalka Mateja Rebolj. Foto: MMC RTV SLO
       Moja religija je vedno bila in bo ostala umetnost.       
 Mateja Rebolj, plesalka in Prešernova nagrajenka
Marjana Lipovšek
Za uvod v slovesnost je Zdravljico zapela Marjana Lipovšek, ki je prireditev s petjem tudi zaključila. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Prešernova proslava

Dodaj v

Foto: Prešernovi nagradi Reboljevi in Gatniku

Slovesna podelitev z naslovom Stopaš, je slika v srcu ...
6. februar 2010 ob 23:24,
zadnji poseg: 7. februar 2010 ob 23:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Samo nagrajencem pripada nocojšnji večer," je na podelitvi Prešernovih nagrad povedal predsednik Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny.

Dobitnika Prešernove nagrade sta plesalka Mateja Rebolj in slikar Kostja Gatnik. Nagrade so jima podelili na slovesnosti v Cankarjevem domu. Dobitniki nagrad Prešernovega sklada pa so umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj, igralec Peter Musevski, skladatelj Aldo Kumar, igralka Barbara Cerar, pisatelj Andrej Rozman Roza in plesalka Maja Delak.

Stopaš, je slika v srcu ... Na koncu poti pa ... Prešernova nagrada
Stopaš, je slika v srcu ... To je bil naslov letošnje slovesnosti od slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so podelili nov par velikih Prešernovih nagrad.

Več o življenjskem delu obeh nagrajencev preberite tukaj.
Več o ustvarjanju nagrajencev Prešernovega sklada preberite tukaj.

Dobitniki nagrad Prešernovega sklada v slovesni večer vendarle niso odšli popolnoma incognito, razglasitev novih dveh 'vélikih' Prešernovih lavreatov pa je bil vrhunec večera, ki ga je za nas oblikoval Marko Sosič. Sosič je bil namreč režiser prireditve, ki je potekala v Cankarjevem domu, neposredni prenos pa je ponudil tudi prvi program Televizije Slovenija.


Ste zamudili letošnjo Prešernovo proslavo? Oglejte si jo v pripetem videoposnetku.

Sosič je v konceptualni zasnovi prireditve ubral najbolj 'diplomatsko' pot. Mogočim očitkom o pristranskosti se je izognil tako, da je prireditev posvetil pojmu, ki povezuje vse umetniške discipline.

Ljubezen oziroma ljubezenska muza Erato je vodilo večera. Sklic na poezijo Milana Jesiha, iz katere je bil 'izvlečen' naslov prireditve, nas bo po Sosičevih besedah vodil "še korak bližje k pesniški besedi, ki odpira poti k premisleku o človeku in njegovih notranjih čutnih ter čustvenih podobah, ki ustvarjajo vselej nove prostore duha, v katere se naseljuje naša skupna potreba po ohranjanju vsega minljivega pa tudi zavest o nemoči, da bi to kdaj lahko dosegli ...".

Ustvarjalci in izvajalci programa
K sodelovanju pri pripravi prireditve je Sosič pritegnil mnogo ustvarjalcev z različnih področij. Podobo večera so tako pomagali definirati skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, koreografinja Rosana Hribar, scenograf Peter Furlan, kostumograf Leo Kulaš, avtor videa Izidor Farič ter skladatelja Aldo Kumar in Gašper Piano; prvi podpisuje samospev po pesmi Srečka Kosovela Pa da bi znal, drugi je avtor uglasbitve Trubadurjeve pesmi Gregorja Strniše.

'Izvajalci' programa pa so bili igralca Nina Ivanišin in Igor Samobor, pevci Marjana Lipovšek, Severa Gjurin in Marko Vuksanovič, plesalci Rosana Hribar, Kaja Janjić, Gregor Luštek, Matevž Česen, Katja Legin in Manca Krnel ter glasbeniki Tibor Kerekeš (trobenta), Dušan Kneževič (violina), Gašper Piano (kitare), Igor Vićentić (klavir, orgle), Jani Hace (bas), Sergej Ranđelović (bobni).

Dogajanje pred slovesnostjo in po njej
Večer dobitnikov Prešernove nagrade in nagrad Prešernovega sklada se s slovesno prireditvijo ni niti začel niti končal. Po prireditvi so bili namreč na ogled portreti letošnjih nagrajencev. Na prvem programu so tako 'mininagrajenci' spregovorili o sebi in nam pokazali svoje spretnosti, glavnima lavreatoma pa sta namenjena nekoliko daljša in tudi komentirana prispevka.

Sicer pa so bili nagrajenci v Cankarjev dom poklicani že nekoliko pred samo prireditvijo. V dvorani Lili Novy jih je namreč pričakal 'zbor državnih avtoritet'; roko so jim tako stisnili predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik vlade Borut Pahor, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik SAZU-ja akademik Jože Trontelj, predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, ministrica za kulturo Majda Širca in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny. Slednji je z govorom tudi uvedel prireditev.

Nekaj utrinkov s slovesnosti, sprejema nagrajencev in druženja po proslavi si oglejte v galeriji spodaj.

P. B., A. K.
Mateja Rebolj
Kostja Gatnik
Aldo Kumar in Peter Musevski
Andrej Rozman - Roza
Prešernovi nagrajenci
Prešernova nagrada, prešernovi nagrajenci
Miklavž Komelj
Prešernova nagrada, prešernovi nagrajenci
Prešernovi nagrajenci
Prešernova nagrada, prešernovi nagrajenci
Prešernovi nagrajenci
Prešernovi nagrajenci
Prešernovi nagrajenci, Prešernova proslava
Barbara CerarPrešernova proslava
Miklavž Komelj
Peter Musevski
Kostja Gatnik
Prešernovi nagrajenci
Prešernova proslava
Prešernovi nagrajenci
Prijavi napako
Komentarji
martuljek
# 07.02.2010 ob 21:07
Po govoru gospoda Mirana Zupančiča se mi je utrnila misel: poglej, poglej, to je začetek Nove Slovenske Pomladi. Bravo, besede izrečene na pravem mestu v pravem trenutku!
sinica
# 07.02.2010 ob 20:35
Ja, ubogi Prešeren ... dobro, da Julija ne posluša tega, saj bi jo drugače njegove pesmi še manj ganile ...
user09
# 07.02.2010 ob 22:33
Ko sem izvedel da bo proslavo režiral Sosič sem se nadejal da bo kaj manj zatežena, potem mi je padlo na pamet da je verjetno študiral v Ljubljani in vse postane bolj jasno.
Manjka nekaj vedrosti v tistih ljudeh, s tem ne mislim da bi moral Vinko Šimek tam streljati kozlov ampak ob pogledu na nastopajoče nagrajence in povabljene me je prijela velika žalost.
In kaj bi si Prešeren mislil če bi gledal predstave Maje Delak verjetno bi mu šlo na bruhanje tako kot meni ko sem gledal kako si tlači denar v anus in se poliva z medom.
odpadnik-1
# 07.02.2010 ob 21:59
Brez političnih dodatkov pa le ni šlo
mr. pp
# 07.02.2010 ob 21:31
jani, če že sprašuješ: zame so take proslave precej brezvezne. Veliko rajši grem na kakšno vaško (s tem ne mislim nič slabega), ker so tiste bolj pristne in, če hočete, prisrčnejše. Najboljša je pa bila kakšnih osem let nazaj v Vrbi, na prostem. Res krasna zadeva, tud za tiste, ki jih/nas kultura v takem smislu ne zanima...
liberias
# 07.02.2010 ob 21:31
svetlana makarovic, vse cestitke za pogumne in postene besede ki ste jih namenili ministru!!
kar se pa tice bulmastifov... zlorabljani kot so bili, me sploh ne cudi da so bili tako napadalni.
bog ne daj da bi taksni ljudje, kot sta bili zora in sasa, kdaj dobili pravico do otrok!

vsekakor pa je to afera ki je razkrinkala ze zdaj marsikaj!
koruptivnost nase drzave, politike, nenacelnost, izprijenost elite... pa vse cestitke novinarju pozaru da si je upal objaviti
clanek
srcno upam da si boste tudi pri rtvslo.si kmalu drznili obvestiti javnost o kruti resnici.
K_ris
# 07.02.2010 ob 20:54
Ko sem še hodil v osnovno šolo, smo morali vstati, ko je vstopil učitelj/učiteljica. Se vam ne zdi, da si predsednik zasluži vsaj tako čast kot osnovnošolski učitelj/učiteljica? Pa pri tem sploh ni bistveno, kaj si sicer mislimo o njem...
jani5486
# 07.02.2010 ob 20:45
Tut men se ni zdela himna nevem kak dobr zapeta...
martuljek
# 07.02.2010 ob 20:27
Ne vem zakaj so prisotni v dvorani ob prihodu drugorazrednega tovariša predsednika vstali in zaploskali. Manjkalo je le še, da bi vdano zapeli: "druže Tito mi se ti kunemo...". Lipovškova je potem kar dobro zafušala slovensko himno. Mala katastrofa. Režiser je pred začetkom omenil, da bo vžgala. Res je, nekajkrat me je kar streslo od fauš tonov. Pesem res ni lahka, vendar se za ugledno veličino gospe Marjane ne spodobi, da ni izdelala intonacije. Ojej, ubogi Prešeren, ni si zalužil takšne proslave.
roli
# 08.02.2010 ob 01:21
Kdo je bil slavnostni govornik?
Kaj je povedal?
O tem nihče nič.
Čestitam mu za izjemne besede.
Zamislite se nad povedanim.
suzah
# 07.02.2010 ob 22:24
Marjana Lipovšek je grozljivo fušala, Samoborja normalen človek ne more ne gledat, kaj šele poslušat, Zupanič patetično-osladno kvaziprovokativen (tako, kot njegovi filmi) - cela proslava pa dolgočasna in duhamorna, zatohla lokalna (vaška) prireditev. Izjema je bil govor Reboljeve: pošten, direkten.
Rdeča kapica
# 07.02.2010 ob 22:21
"Samo nagrajencem pripada nocojšnji večer," kr neki. Nocojšnji večer pripada vsem.
IcyBerg
# 07.02.2010 ob 20:41
Kaj ko bi se ob tem članku vzdržali političnih debat? Tudi meni se zdi aplavz Türku nepotreben (zgolj vstopil je, pa mu je potrebno ploskati?), bi bilo pa najbrž enako, če bi bil na njegovem mestu Peterle. Slovenci nasploh preveč ploskamo.
@martuljek: Sem mislil, da se mi je samo zdelo. Pa vidim, da je bila še nekomu izvedba himne "sumljiva" :)
IcyBerg
# 07.02.2010 ob 20:32
Sem poskušal gledat podelitev, pa je Samoborja nemogoče poslušat. Poezijo tako razvleče (besedo po besedo), da pesem izgubi pomen (rdečo nit), rimo in znosnost poslušanja. Zame je pač grozno teatralen, očitno pa je večini všeč (glede na to, da so ga dali na oder). Ostalo je (zaenkrat) OK.
Jožeine
# 08.02.2010 ob 01:08
Verjetno bi se dr. Prešeren, kateri je bil zavedni Slovenec, v grobu obračal, če bi zvedel, da je g. Türk odlikoval nekoga kateri je Slovenski narod za politične ideale maltretiral...
sinica
# 07.02.2010 ob 21:05
Ja, otroci že vstanejo, ko pride učitelj v razred, da jih bo nekaj naučil ... ko pa gredo na kakšno kulturno prireditev, nihče ne vstane zaradi njegove prisotnosti. Je pa res, da učitelj otroke pohvali za njihove dosežke, nastope, uspehe, naš "sultan" pa le simbolično (oz. sploh ne) zaploska nastopajočim na Prešernovi proslavi ...
pug
# 07.02.2010 ob 20:00
Lahk bi jo dali Kresalki, ker že dolgo ni dobla kake nagrade.
komsomolec
# 07.02.2010 ob 19:24
Bravo Gatnik-Magna purga je zakon!
ssecnik
# 07.02.2010 ob 08:51
Lepo,še lepše brez politikov.
fotr
# 08.02.2010 ob 13:26
Mislim, da je gospod Zupanič nastavil tako ogledalo politiki, da se jim bi moralo še dolgo gabiti, pogledati se v ogledalo. Se pa bojim, da sploh niso dojeli. Sicer pa je aplavz po tem govoru povedal vse. Pa tudi obrazi politikov, ki jih je režiser kazal ob tem govoru so bili več kot zanimivi. Kot bi gledal muzej voščenih lutk.
liberias
# 07.02.2010 ob 22:26
Na Facebooku se pridružite skupini: primer sašo baričevič: SEM PROTI mučenju živali korupciji izprijeni eliti..
jbzt
# 07.02.2010 ob 22:21
Se strinjam z Prešernovimi nagrajenci nad mačehovskim odnosom države do kulture.Če je za vse idiotizme denar...
ps.Ali bo tudi na Kulturni dan v Slovenskih medijih cenzura,ki jo poznamo iz Severne Koreje ?
genesiss
# 07.02.2010 ob 21:29
Kakšne so to slike? Katastrofalne!
martuljek
# 07.02.2010 ob 21:08
Se oproščam. Po govoru gospoda Mirana Zupaniča ....(in ne Zupančiča).
jani5486
# 07.02.2010 ob 21:07
No folk kako se vam je zdela proslava?
BALOH
# 08.02.2010 ob 08:38
Roli, slavnostnega govornika sploh ni bilo. Kakšne besede nekaj, kdo je on in kaj je naredil? Na misel mi prideta samo dva ekstremno slaba filma (Barabe in RadioDoc)... Človek nima niti smisla za humor, to mu najbolj zamerim in sploh ni razumel, kaj je Žižek povedal. Takih moralistov res ne rabimo. In dokler bojo prireditve tako slabe in za časom, kot je bila ta, bomba v CD-ju niti ni tako neumna rešitev. Ni najbolj humana, je pa učinkovita, da se pospravi slovensko kulturno elito, ki se kot pijavka drži svojih položajev in preprečuje, da bi zavel nov, sproščen in talentiran val tudi v mednarodnem kontekstu potrjenih mladih umetnikov. Prešernove nagrade so pač postaja lokalnega avtobusa, na kateri vedrijo lokalni potniki.
Kontejner
# 07.02.2010 ob 20:47
Prosil bi, da se zbor primitivcev premakne v svoje ustaljene tirnice in odide nabijat komentarje na žreb za fuzbal, ostalim pa prepusti, da v miru spremljajo prireditev. Hvala.
Kazalo