Drugo
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 9 glasov Ocenite to novico!
Afragola
Objekt nove železniške postaje v Afragoli je dolg 400 metrov in ima štiri nadstropja, razteza pa se na površini treh hektarjev. Foto: Jacopo Spilimbergo/zaha-hadid.com
Zaha Hadid
Zaha Hadid se je rodila leta 1950 v Bagdadu in je leta 2004 kot prva ženska prejela Pritzkerjevo nagrado, kar je na področju arhitekture ustreznica Nobelovi nagradi. Foto: EPA

Dodaj v

Foto: Železniška postaja Zahe Hadid "bogu za hrbtom" končno odprta

Sodoben objekt na jugozahodu Italije
13. junij 2017 ob 13:45
Neapelj - MMC RTV SLO

Po več letih zapletov in tudi prepirov so naposled le odprli velikansko železniško postajo na jugozahodu Italije, ki jo je zasnovala v preteklem letu umrla zvezdniška arhitektka Zaha Hadid – vendar kritiki govorijo o "katedrali bogu za hrbtom".

Začetki te sodobne železniške postaje segajo v leto 2003, ko je bilo britanski arhitektki iraškega rodu Zahi Hadid (1950—2016) na podlagi mednarodnega razpisa zaupano oblikovanje objekta. Po več težavah, ki so ustavile postavitev, je gradnja v zadnjih dveh letih le prišla do cilja in tako je gradbeno podjetje Astaldi dokončalo objekt v vrednosti 60 milijonov evrov.

Manj kot ura vožnje do italijanske prestolnice
Gre za 400 metrov dolgo štirinadstropno konstrukcijo, ki se razteza na površini treh hektarjev. Zgradba vključuje tudi več prodajaln in poslovnih prostorov ter seveda vse drugo, kar naj bi vsebovala železniška postaja. Postaja hitre železnice stoji v severovzhodnem delu mesta Afragola, ki leži v pokrajini Neapelj.

Pot iz Rima do Afragole, ki je dolga dobrih 200 kilometrov, z uporabo obstoječe hitre linije traja le 55 minut. Do Afragole bo sprva vsak dan vozilo 18 vlakov, ki jo bodo povezali z večjimi mesti vzdolž osi sever—jug med Torinom in Salernom. Druga faza gradnje naj bi se končala šele leta 2022, ta pa bo prinesla povezave še z več nadaljnjimi mesti.

Veličasten objekt sredi revščine
Vendar kritiki že zdaj opominjajo na precejšnji nesmisel tako veličastne konstrukcije na tej lokaciji, eden izmed osrednjih argumentov je tudi, da postaja pravzaprav ne ponuja povezave z bližnjim Neapljem. Sicer je Afragola znana kot sedež enega največjih klanov italijanske kamore, mesto pa trpi tudi zaradi prenaseljenosti in visoke stopnje nezaposlenosti.

Železniško postajo v Afragoli je v preteklem tednu slovesno odprl italijanski predsednik vlade Paolo Gentiloni, obratovati pa je začela v nedeljo, 11. junija. Gentiloni se je na postajo pripeljal s hitrim vlakom Freccciarossa 1000, med drugim v spremstvu ministra za infrastrukturo in promet Graziana Delria, predsednice in predsednika uprave Italijanskih državnih železnic Gioie Ghezzi in Renata Mazzoncinija.

P. G., foto: Jacopo Spilimbergo/zaha-hadid.com
false
false
Prijavi napako
Komentarji
dejč
# 13.06.2017 ob 15:13
Se strinjam, preveč kopi pasta with no makaroni
povzetek
# 13.06.2017 ob 14:15
Odlična arhitektura v kompleksnem kontekstu, ki bi vsakega novinarja, ki se zanima za arhitekturo, motiviral k nočnemu branju. Ta P.G. pa odda prepis neke novičke. Zakaj nekateri to imenujejo katedrala? Zakaj je to bogu za hrbtom? Zakaj je problematično, da je dobra arhitektura na obrobju mesta? Zakaj je pomembno, da je glavno mesto oddaljeno le 55 z najdražjim vlakom in koliko je z najcenejšim? Kaj pomeni Afragola za Neapelj (razen Camorre)?
bršljan
# 14.06.2017 ob 09:03
Malce sem poguglal in takoj videl, da Afragola ni bogu za hrbtom, ampak je predmestje Neaplja. Postajo so zgradili, da bi predmestju ponudili boljši infrastrukturo in s tem omogočili nadaljnji razvoj. Kaj se bo izcimilo, je seveda drugo vprašanje.
BepaJoseph
# 13.06.2017 ob 16:38
Lepo!!
politik kritik
# 13.06.2017 ob 15:13
Ko bo pografitirana bo še lepša :)
povzetek
# 14.06.2017 ob 09:55
politik kritik
# 13.06.2017 ob 15:15
Prijavi neprimerno vsebino
Sicer sem pa delal v enem objektu od Zahe Hadid. Precej pompozno, uporabno pa žal ne.


Napišeš, prosim, malo več o tem? Sicer izpade kot bi sebi v brado nekaj brundal, ampak tako naglas, da vsi razumemo kaj.
politik kritik
# 13.06.2017 ob 15:15
Sicer sem pa delal v enem objektu od Zahe Hadid. Precej pompozno, uporabno pa žal ne.
Kazalo