Drugo
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
Zaha Hadid
V Bagdadu rojena Zaha Hadid je leta 1979 je odprla svoj arhitekturni biro v Londonu, leta 2004 pa je postala prva ženska, ki je prejela Pritzkerjevo nagrado, ki je na področju arhitekture ustreznica Nobelovi nagradi. Foto: EPA

Dodaj v

Zaha Hadid: v 167 letih prva dobitnica kraljeve zlate medalje za arhitekturo

Podeljuje jo Kraljevi inštitut britanskih arhitektov (RIBA)
24. september 2015 ob 21:17,
zadnji poseg: 24. september 2015 ob 21:59
London - MMC RTV SLO, STA

"V zadnjem času se v tem poklicu uveljavlja vedno več žensk, kar pa ne pomeni, da je stvar enostavna. Včasih so izzivi res veliki," je povedala britanska arhitektka iraškega rodu Zaha Hadid, dobitnica kraljeve zlate medalje za arhitekturo za leto 2016.

Nagrado razume kot priznanje tako njej in njenemu arhitekturnemu biroju kot tudi njenim naročnikom, ponosna pa je tudi na to, da je prva ženska, ki je deležna te časti.

"Pri stavbah je pomembno, da se ljudje v njih dobro počutijo - v domovih, šolah, službah, zato moramo zvišati standarde. Pri stanovanjih, šolah in javnih stavbah je bil v preteklosti v ospredju koncept, da se v njih ne preživlja veliko časa, kar pa je treba spremeniti. Arhitekti imamo danes znanje in orodja, da se spoprimemo s temi izzivi," je še povedala leta 1950 v Bagdadu rojena arhitektka.

"Arhitekturna nobelovka"
Leta 1979 je odprla svoj arhitekturni biro v Londonu, leta 2004 pa je postala prva ženska, ki je prejela Pritzkerjevo nagrado, ki je na področju arhitekture ustreznica Nobelovi nagradi.

Širša javnost Hadidovo najbolj pozna po londonskem centru Aquatics, Centru Heydar Aliyev v Bakuju in muzeju MAXXI v Rimu. Na Južnem Tirolskem je načrtovala muzej, posvečen alpinistu Reinholdu Messnerju. Muzej Messner Mountain Museum Corones stoji na 2275 metrih nadmorske višine v središču italijanskega smučarskega središča Kronplatz.

"Zaha Hadid je pomembna, njen vpliv na arhitekturo ima svetovne razsežnosti," je povedala Jane Duncan, predsednica Kraljevega inštituta britanskih arhitektov (RIBA), ki je njeno delo opisala kot "zelo eksperimentalno, nepopustljivo in natančno".

Nagrado Kraljevi inštitut britanskih arhitektov podeljuje vsako leto. Med dozdajšnjimi dobitniki te prestižne nagrade za arhitekturo so tudi Frank Gehry, Norman Foster in Frank Lloyd Wright. Hadidova je prva ženska, ki je nagrado prejela v 167-letni zgodovini podeljevanja te nagrade.

Foto: EPA.

P. G.
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
elvis_23
# 25.09.2015 ob 09:27
Mashaallah
zipzip
# 25.09.2015 ob 09:10
dober povedano - Flegica
Flegica
# 25.09.2015 ob 09:01
Za začetek bi ji rad čestital na dobljeni nagradi po drugi strani pa si ne morem pomagati da nebi komentiral njenega dela. Pac Zaha spada v skupino supermanekenk v arhitekturi skupaj z že v članku omenjenimi. Torej Naomi, Claudia, Helena no v našem primeru Zaha, Gehry, Calatrava, Foster in še kar nekaj jih je v tej skupini so oblikovali podobo arhitekture v medijih zadnjih 20+ let in upam si trditi da so naredili več škode kot koristi. So del slepe ulice pompoznih del ki so sama sebi namen. Ne trdim da je recimo njen celoten opus slab daleč od tega samo roko na srce ima njeno delo malo stičnih točk z principi razsvetlenega uma v 21.stl. Že če pogledamo kje se gradi največ njenih del nam bo jasna mentaliteta naročnika(baku, dubaj,kitajska). Pač Zaha če se vrnemo v modni svet analogij je pink Versacejeva obleka na gozdarju v snežniškem gozdi-enostavno ne spada tja! Je pa res da edini merodajni kritik je čas-nobena nagrada ali titula ne odtehta preizkusa časa. Kljub temu srčno upam da se arhitektura oddalji od takih smeri tako kot se je od postmoderne
frozen pingvin 2
# 25.09.2015 ob 10:48
Flegica

lepo povedano..!
vd
# 24.09.2015 ob 22:10
super izgled, a mogoče malce premalo stika z uporabno realnostjo, česar si tudi vsak ne mora privoščiti (e.g. Tokio ...).
Kazalo