Na prodaj bi bil tudi potni list Hermanna Göringa. Kakšna bi bila izklicna cena, ni znano. Je pa znano, da  so za leseno skrinjico s svastikami, ki jo je Hitler prejel za rojstni dan, pričakovali več kot 3000 evrov. Foto: EPA
Na prodaj bi bil tudi potni list Hermanna Göringa. Kakšna bi bila izklicna cena, ni znano. Je pa znano, da so za leseno skrinjico s svastikami, ki jo je Hitler prejel za rojstni dan, pričakovali več kot 3000 evrov. Foto: EPA
Francoska ministrica je glasno izrazila nasprotovanje dražbi. Foto: EPA

Na dražbo, napovedano za 26. april, naj bi skupno uvrstili okoli 40 predmetov, ki so jih zasegli na Hitlerjevem domu na Bavarskem maja 1945, med njimi tudi Hitlerjevo leseno skrinjico, na kateri so vrezane številne svastike.

Ko je dražbena hiša Vermot de Pas napovedala dražbo, na kateri bi prodajali tudi Hitlerjeve in Göringove predmete, je v Parizu završalo, na dražbeno hišo pa se je vsul plaz pritožb. "Predmete smo vključili kot del odgovornosti, da se ohranja spomin, vendar pa nikakor nismo želeli šokirati ali izzvati polemike," je v zagovor dejala menedžerka dražbene hiše Laudine de Pas. Za odpoved dražbe so se odločili zaradi političnih pritiskov.

Prikazovanje predmetov z nacistično ideologijo je prepovedano
Kot poroča BBC, je vključitev spornih predmetov na dražbo, ki je napovedana za 26. april, nasprotovala tudi francoska kulturna ministrica Aurélie Filippetti. Odpoved dražbe je tako pričakovano pozdravila, rekoč, da je v luči zgodovine in morale to nujna poteza, ob tem pa tudi opomnila na francosko zakonodajo, ki prepoveduje javno prikazovanje predmetov, povezanih z nacistično ideologijo.

Najbolj znana judovska organizacija CRIF je napoved o dražbi nacističnih predmetov označila kot "oskrunitev spomina na žrtve nacističnega barbarstva".