Dalijevo delo iz leta 1982. Foto: Arhiv Finančne uprave RS
Dalijevo delo iz leta 1982. Foto: Arhiv Finančne uprave RS

Dražba Dalíjevega dela z naslovom Mitološka kompozicija je bila razpisana za 23. marca, 16. marca pa bi bil v Galeriji pasaže Nebotičnik mogoč ogled zarubljenih premičnin, je včeraj poročalo Delo. Ker je izklicna cena za delo enega najslavnejših umetnikov 20. stoletja izjemno nizka, smo se za več informacij obrnili na Finančno upravo RS.

"V času objave javne dražbe še vedno pridobivamo nekatera nova dejstva, zaradi česar smo dražbo preklicali, spletno stran z javno objavo pa umaknili s spleta. Za morebitno nevšečnost se opravičujemo, ko bomo zadevo glede javne dražbe uredili, jo bomo ponovno sklicali in objavili na spletni strani," je sporočil tiskovni predstavnik FURS-a Stojan Glavač z Generalnega finančnega urada, kjer priznavajo, da je zadeva nenavadna, zaradi česar so se tudi odločili, da preučijo vse okoliščine. Ob tem še poudarja, da zaradi objave ni nastala nobena škoda, ker je dražba sklicana za konec meseca.

Dalí je omenjeno delo, ki naj bi bilo na dražbi, naslikal leta 1982, veliko pa je 91x74 centimetrov.

Pred začetkom javne dražbe mora ponudnik vplačati varščino ali predložiti ustrezen instrument za zavarovanje plačila varščine, ki znaša 10 odstotkov izklicne cene premičnin, vendar pa znesek ne more biti nižji od 40 evrov, je pisalo na 1. oklicu 1. javne dražbe.

Kot so pojasnili na FURS-u, zdaj okoliščine glede dražbe proučujejo strokovnjaki z uprave in cenilec, ki je zunanji sodelavec.