Mestna občina Ljubljana je z zavedanjem, da je grafitiranje del umetniškega likovnega izraza in sestavni del urbane kulture, določila prostore, na katerih je grafitiranje dovoljeno. Grafitarske
Mestna občina Ljubljana je z zavedanjem, da je grafitiranje del umetniškega likovnega izraza in sestavni del urbane kulture, določila prostore, na katerih je grafitiranje dovoljeno. Grafitarske "proste cone" so izbrali predstavniki oddelkov za urejanje prostora, za gospodarske dejavnosti in promet, za kulturo ter mestno redarstvo v sodelovanju s predstavniki grafitarjev. Foto: EPA
Grafiti
Tudi v številnih mestih v tujini je grafitarjem na posebnih lokacijah omogočeno zakonito ustvarjanje. Poiščete jih lahko s pomočjo spletne strani www.legal-walls.net. Foto: EPA

V Mestni občini Ljubljana (MOL) so v sporočilu za javnost zapisali, da želijo s tem med drugim spodbuditi dvig kakovosti grafitiranja in obogatiti podobo javnih prostorov. Posebno vlogo pri pa so namenili tudi organiziranim skupinam grafitarjev, ki bodo tako dobile možnost za izvajanje večjih in ambicioznejših projektov.

MOL želi ohraniti urejeno podobo mestnega jedra
Za posebne prostore, namenjene grafitiranju, so se na MOL-u odločili tudi zato, ker je Ljubljana v zadnjih letih predvsem v starem mestnem jedru dobila novo, urejeno podobo, ki jo želijo takšno ohraniti. Kot enega najbolj motečih dejavnikov v urejenih mestnih predelih so navedli prav grafitiranje, ki v tem primeru predstavlja obliko vandalizma, zaradi katerega ima Mestna občina Ljubljana s sanacijo fasad in drugih javnih površin precejšnje stroške.

Obenem bo ljubljansko mestno redarstvo v sodelovanju s policijskimi postajami Policijske uprave Ljubljana okrepilo nadzor tudi nad nedovoljenim grafitiranjem in s skupnimi poostrenimi nadzori skušali preprečiti prepovedano pisanje po objektih. Policist ali mestni redar lahko kršilca, ki riše ali piše po zidovih, kaznuje z globo 208,65 evra.

Z legalizacijo nad vandalizem
Dovoljene lokacije za grafitiranje bodo po mnenju MOL-a omogočile umetniško izražanje posameznikom in skupinam brez uničevanja tuje lastnine. Prepričani so, da se bo z možnostjo prostega izražanja grafitarjev dolgoročno zmanjšala toleranca zoper vandalske posege v prostor, javnost pa bo pozornejša na takšne pojave.
Javne lokacije v Ljubljani, na katerih bodo posamezniki in skupine lahko odslej zakonito grafitirali:

1. Šiška – podhod pod Celovško cesto, pri Kinu Šiška
2. Vič - Dolgi most – betonski stebri avtocestnega mostu, na končni postaji avtobusa št. 6
3. Bežigrad – podvoz pod železniško progo na Drenikovi
4. Moste – podvoz pod železniško progo na Kajuhovi
5. Center – Trnovski pristan, betonski zid ob pločniku
6. Center – OŠ Trnovo, zid ob parkirišču
7. Šentvid – podhod pred predorom Šentvid
8. Center – transformatorska postaja pri OŠ Trnovo, na parkirišču ob igriščih
9. Vič - Rožna dolina – podvoz pod železniško progo na Erjavčevi (smer Prešernova–Večna pot)
10. Vič - Rožna dolina – podhod pod železniško progo (smer Cesta v Rožno dolino–Oražnova)
11. AKC Metelkova – notranji zidovi ob košarkarskem igrišču, na notranji strani kompleksa Metelkova mesto
12. ROG – Trubarjeva 74, notranji zidovi kompleksa tovarne ROG
13. Strelišče na Dolenjski cesti (zunanje betonske stene, ki gledajo na parkirišče) pa je posebej namenjeno navijaškemu grafitiranju.