Vseh šest finalistov je za zdaj označenih le s šiframi, ki ne razkrivajo njihovih identitet. Foto: Guggenheim Helsinki Design Competition
Vseh šest finalistov je za zdaj označenih le s šiframi, ki ne razkrivajo njihovih identitet. Foto: Guggenheim Helsinki Design Competition
Predlog za gradnjo Guggenheimovega muzeja na Finskem je ljudi razdelil na podpornike, ki se veselijo pozornosti tujine in turizma, ki bi ga pritegnil, in skeptike, ki se sprašujejo, koliko bo vse skupaj pravzaprav stalo. Foto: EPA

In konkurenca je bila huda: na natečaj se je prijavilo 1.715 arhitektov iz 77 držav z vsega sveta. Pri vsem skupaj je zanimivo, da so se v končni izbor prebili sami mladi, relativno neznani biroji, ki imajo za sabo manj kot sedem let izkušenj.

Končni zmagovalec bo izbran junija naslednjega leta, predtem pa bodo morali kandidati na Finsko poslati še podrobnejše načrte. Proces izbire je koordiniral britanski "strokovnjak za oblikovalska tekmovanja" Malcolm Reading, vodil pa Mark Wigley, profesor z univerze Columbia.

Šest finalistov je za zdaj še anonimnih, tako da so predlogi označeni zgolj s številkami (a menda ni niti eden izmed njih Finec). Skupno jim je, da so se arhitekti namesto za vpadljive strukture, kakršno poznamo iz Bilbaa, raje odločali za minimalističen, izčiščen pristop. Vseeno pa so njihove vizije med seboj zelo različne: ena je videti kot preprost skandinavski skedenj, druga ima zobato, industrijsko streho, tretja pa je podobna šopu lesenih stolpov.

Wigley je ob objavi računalniških simulacij šestih projektov poudaril, da mogoče ne bo (v taki obliki) zgrajena nobena izmed virtualnih stavb, češ da gre šele za izhodiščne točke pogovorov s posameznimi arhitekti. "Zdaj se pravo delo šele začne. Kar boste videli čez šest mesecev, bo morda nekaj čisto drugačnega."

Muzej za 21. stoletje
"Vsi predlogi morajo biti v skladu s sodobnim razumevanjem tega, kaj pomeni muzej in kaj razstava," je še pojasnil za spletni portal Yle. "Še pomembneje pa je, da so odprti za potencial tega, kar muzej lahko še je. Za nove odnose z meščani, z umetniki, z javnostjo in mestom. Za žirijo je bilo zelo pomembno, da so vsi ti projekti vpeti v družabno tkivo Helsinkov."

V galeriji si lahko ogledate po dve sliki vsakega izmed šestih finalnih predlogov.