Gradbišče na Labi je po devetih letih in pol gradnje vendarle razkrilo pravo lepotico: novo filharmonijo. Foto: EPA
Gradbišče na Labi je po devetih letih in pol gradnje vendarle razkrilo pravo lepotico: novo filharmonijo. Foto: EPA

Koncerta ob odprtju bosta 11. in 12. januarja prihodnje leto, ko bo hišni orkester s solistom Jonasom Kaufmanom odigral svetovno premiero dela nemškega skladatelja Wolfganga Rihma. "S filharmonijo je Hamburg dobil veličastno arhitekturo, brez katere si podobe mesta že danes ni mogoče več predstavljati," je ob predaji ključev dejal župan Olaf Scholz. Po besedah njegovega predhodnika Oleja von Beusta je akustik Yasuhisa Toyota v osrednji dvorani že končal preizkuse, vsi navzoči pa naj bi bili navdušeni nad slišanim.

Von Beust je ob tem priznal, da so bile na izvedbeni ravni narejene napake, nove koncertne hiše pa bi bil še bolj vesel, "če bi bila (gradnja) hitrejša in cenejša."

Elbphilharmonie so zasnovali v švicarskem arhitekturnem biroju Herzog&de Meuron, kot je dejal Jacques Herzog, gre za "svetilnik v tem razvijajočem se mestu". Dvorana je del projekta HafenCity, ki predvideva 40-odstotno povečanje mestnega središča. Celoten kompleks, ki ga poleg filharmonije tvorijo še druge nove in stare zgradbe, se bo imenoval Plaza in naj bi po Herzogovih besedah postal novo središčno zbirališče.

Hamburške oblasti načrtujejo preobrazbo mesta v vodilno glasbeno središče. Kot je pokazala raziskava iz leta 2014, Nemci Hamburg postavljajo na 4. mesto lestvice glasbenih mest, pred njim so Bayreuth s svojim znamenitim Wagnerjevim festivalom, Berlin in Dresden. Do leta 2025 se želijo povzpeti na vrh lestvice, je poročal New York Times.