Trije muzeji bodo prvič združeni pod eno streho, načrte je zrisal slavni italijanski arhitekt, prejemnik Pritzkerjeve nagrade, Renzo Piano. Foto: Harvard Art Museums
Trije muzeji bodo prvič združeni pod eno streho, načrte je zrisal slavni italijanski arhitekt, prejemnik Pritzkerjeve nagrade, Renzo Piano. Foto: Harvard Art Museums
Prenova bo stala kar 350 milijonov dolarjev. Foto: Harvard Art Museums

Pod načrte kompleksa Harvard Art Museums, v katerem bodo prvič pod streho združeni že obstoječi muzeji Fogg Museum, Busch-Reisinger Museum in Arthur M. Sackler Museum, se je podpisal sloviti italijanski arhitekt Renzo Piano, poroča Boston Globe. Piano je precej preuredil tudi notranjost objektov in med drugim za 40 odstotkov povečal površino za galerije ter dodal nove študijske centre in kavarno, nad vsem pa se odpira dramatična steklena streha v obliki piramide.

Zahtevna obnova freske
Med drugim bo po odprtju po osmih desetletjih na ogled tudi dramatično delo Lewisa Rubensteina in Rica Lebruna z naslovom Hunger March, na katerem so upodobljeni belopolti in temnopolti Američani, ki spijo na tleh, ki hodijo in ki jih pretepa policija. Rubinstein, harvardski diplomiranec, je stensko poslikavo skupaj z Lebrunom, ki je bil njegov mentor, naslikal leta 1933. Prizor prikazuje dogajanje na protestih po veliki depresiji v 30. letih. Obnova dragocene freske je bila zelo zahtevna, saj so morali zid s fresko iz četrtega nadstropja prepeljati k strokovnjakom in ga potem namestiti nazaj v prvo nadstropje razstavnega prostora.

"Prostori so bili dolgo zaprti, zato je zelo vznemirjujoče, da smo na točki, ko nam bodo vrnili ključe od stavb," pravi glavna kuratorka muzeja Deborah Martin Kao.

Na ogled bo okoli 2.000 eksponatov
Muzejsko gradivo tvori okoli 250.000 predmetov, od več tisoč let starih umetnin z Bližnjega vzhoda do sodobnih del Yoko Ono. Na ogled bo okoli 2.000 eksponatov, med njimi bo tudi nekaj takih, ki niso bili še nikoli na ogled v javnosti.