Postavitev 36-metrskega Mao Cetunga naj bi stala tri milijone juanov, se pravi okoli 418.000 evrov. Foto: EPA
Postavitev 36-metrskega Mao Cetunga naj bi stala tri milijone juanov, se pravi okoli 418.000 evrov. Foto: EPA
Mega Mao
Zlati Mao je v tem tednu dosegel veliko popularnost na spletu, z danes objavljenih posnetkov pa je razvidno, da so mu že odstranili roke in noge, čez glavo pa poveznili črno pregrinjalo. Foto: Twitter

Vrednost kipa, ki so ga postavili v podeželskem okrožju Tongžu, naj bi bila tri milijone juanov, se pravi okoli 418.000 evrov. Zlati Mao je v tem tednu dosegel veliko popularnost na spletu, z danes objavljenih posnetkov pa je razvidno, da so mu že odstranili roke in noge, čez glavo pa poveznili črno pregrinjalo.

Lju Džjanvu, vodja Raziskovalnega centra Mao Cetunga, je pred rušenjem dejal, da so podjetniki in prebivalci Henana sanjali o kipu, ki bi počastil spomin revolucionarnega voditelja Kitajske. "V sodobni Kitajski Mao Cetung predstavlja utelešenje poštenosti in pravičnosti," je dejal Lju. "V srcih navadnih ljudi Mao predstavlja poštenost in pravičnost. Tako ljudje gojijo tovrstna čustva do njega," poroča Guardian.

"Slišal sem, da je bil uničen včeraj," pa je povedal lokalni delavec in dodal, da naj bi se to zgodilo, ker so ga postavili na zemlji, ki je v lasti tamkajšnjega kmeta. "Zakaj ne bi uporabili teh treh milijonov za izboljšanje lokalnega izobraževanja?" pa se je glasila ena izmed mnogih kritik, objavljenih na spletu.

Novodobno čaščenje nekdanjega vodje
Prejšnji mesec je kitajski tabloid Global Times pisal o pojavu sodobnega čaščenja Mao Cetunga, ki narašča v nekaterih predelih kitajskega podeželja, in ob tem omenil gradnjo templjev in kipov v treh provincah - poleg Hunana še v Šanšiju in Guangdongu.

Henan je ena od provinc v regiji, najbolj prizadetih od lakote, ki je zahtevala na desetine milijonov življenj. To tragedijo je povzročil Maov "veliki skok naprej" - množična mobilizacija delovne sile za povečanje kmetijske in industrijske proizvodnje. Vendar je veliko zmanjšanje kmetijske proizvodnje skupaj s slabimi letinami vodilo v veliko lakoto.

Kitajski dnevni časopis je potrdil odstranitev kipa, uradna verzija razlogov za odstranitev pa pravi, da "postopek odobritve pred postavitvijo ni bil pravilen".