Vilmi Bautista je grozilo do 25 let za zapahi, a se je najtemnejšemu scenariju izognila. Foto: Reuters
Vilmi Bautista je grozilo do 25 let za zapahi, a se je najtemnejšemu scenariju izognila. Foto: Reuters
Claude Monet: Le Bassin aux Nympheas
Monetove vodne lilije so eden najbolj prepoznavnih emblemov impresionizma. Foto: EPA
Ker nikoli ni bilo dokončno dokazano, ali so slike pripadale filipinski vladi ali Imeldi Marcos osebno, bi tudi boj za lastništvo nad njimi znal biti zapleten. Foto: Reuters

75-letno Vilmo Bautisto so že novembra obsodili za zarotništvo in goljufanje davčne službe v zvezi s prodajo in poskusom prodaje štirih slik, ki bi lahko visele v vsakem uglednem muzeju sveta, a jih je za svojo zasebno zbirko v dveh desetletjih vladavine Ferdinanda Marcosa kupila njegova žena. Za umetninami se je vsaka sled izgubila leta 1986, ko je bil predsednik strmoglavljen s svojega položaja; umrl je tri leta pozneje.

Sodišče v New Yorku je zdaj Bautistovi naložilo od dve do šest let zaporne kazni za davčno utajo in eno do tri leta za kovanje zarote. Obsojenka, ki ji je v najslabšem primeru grozilo 25 let za zapahi, mora zvezni državi New York, kjer je prijavljena kot prebivalka, plačati tudi 3 milijone dolarjev in pol odškodnine.

Tožilstvo je dokazalo, da je Bautista slike pri sebi skrivala več kot 20 let, vse do leta 2010, ko je Monetovo platno Le Bassin aux Nympheas (Ribnik z vodnimi lilijami) londonski galeriji prodala za 32 milijonov dolarjev. Prav tako je skušala - s pomočjo svojih dveh nečakov - na skrivaj prodati Monetovo sliko L'Eglise et La Seine a Vetheuil (Cerkev in Sena pri Vetheuilu), Langland Bay (Zaliv Langland) francoskega impresionista Alfreda Sisleyja in platno Le Cypres de Djenan Sidi Said Alberta Marqueta.

Vilma Bautista se je po trditvah tožilstva zavedala, da so bile umetnine ukradene iz hiše na Manhattnu, kjer sta v nekem obdobju prebivala zakonca Marcos. Na skrivaj jih je skušala prodati zato, da bi obdržala ves zaslužek, brez plačila nadležnih davkov.

Saj bi vse vrnila, pa še ni bilo časa ...
Obramba je, nasprotno, trdila, da je imela Bautista za prodajo dovoljenje in da je ves izkupiček nameravala vrniti filipinski vladi - pa ji je to preprečilo posredovanje okrožnega tožilstva. Njeni odvetniki napovedujejo, da se bo na razsodbo pritožila, je pa trenutno - v zameno za 275 tisoč dolarjev varščine - že na svobodi.

Spada Monet na Filipine?
Vilma Bautista je bila članica filipinske diplomatske službe, obenem pa je bila menda tudi tesna zaupnica nekdanje prve dame; zanjo je delala kot nekakšna neuradna tajnica v New Yorku. Marcosova je med vladavino svojega moža z državnimi sredstvi kopičila umetnine, nakit in druge dragocenosti za svojo zasebno zbirko; vladi še do danes ni uspelo dobiti nazaj vseh njenih zakladov (zakonca sta bila leta 1987 obsojena zaradi korupcije.)

Obsodbo Bautistove so na Filipinih sprejeli z odobravanjem in napovedali, da se bodo bojevali za vrnitev umetnin na Filipine; strokovnjaki pri tem opozarjajo, da je pogosto zelo težko dobiti nazaj umetnine, ki jih je novi lastnik na dražbi kupil "v dobri veri" oziroma v skladu z veljavnimi zakoni. Švicarski lastnik Vodnih lilij, bogati bančnik Alan Howard, namreč napoveduje, da namerava sliko obdržati.