V Firencah stojijo trije Davidi, Michelangelov izvirnik pa je razstavljen v Gallerie dell'Accademia. Foto: EPA
V Firencah stojijo trije Davidi, Michelangelov izvirnik pa je razstavljen v Gallerie dell'Accademia. Foto: EPA
Michelangelo David
V Davidu, ki je s svojim pogumom in zvijačnostjo premagal vsaj na prvi pogled močnejšega Goljata, so Firence našle svoj simbol. Foto: EPA

Na noge je dvignil tudi italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija, ki vztraja, da oglas ni le žaljiv, ampak tudi krši zakon, zato je podjetje pozval k umiku. Oglas je naročilo podjetje ArmaLite s sedežem v Illinoisu, svojo puško AR-50A1 v rokah starozaveznega junaka pa je pospremilo z besedami umetnina (work of art).

Podoba je zaokrožila po italijanskih spletnih medijih, Franceschini pa je po poročanju BBC-ja že napovedal ukrepe, da bi ameriška družba nemudoma umaknila kampanjo.


"Oglas je neprimerno popačil italijansko mojstrovino"
Cristina Acidini
iz komisije za zgodovinsko dediščino in umetnost je že izdala uradni poziv podjetju ArmaLite, naj umakne oglas, ki je po njenih besedah popačil renesančno mojstrovino. Italijanska vlada poudarja, da je lastnica pravic nad uporabo Davidove podobe, da zakon prepoveduje spreminjanje estetske vrednosti dela, pa je opozoril direktor firenške Gallerie dell'Accademia Angelo Tartuferi. "V tem primeru fotomontaža ne kaže le slabega okusa, ampak je popolnoma nezakonita."
Prvi monumentalni akt v renesansi in največji kip po antiki je mojster marmorja Michelangelo Buonarroti izklesal med letoma 1501 in 1504. Sodi med največje mojstrovine ne le renesančnega časa, ampak celotne zgodovine zahodnoevropske umetnosti.