Drugo
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 19 glasov Ocenite to novico!
Ferdo Vesel in Izidor Cankar
Ferdo Vesel in Izidor Cankar. Foto: Arhiv NUK/Dlib

Dodaj v

Iz zasebnih arhivov: Cankarjevo pismo Veselu

Iz arhiva Andreja Mraka
19. marec 2017 ob 06:14
MMC RTV SLO

Zbiralci v svojih zbirkah hranijo marsikatero zanimivost. Nekaj teh bomo predstavili v novi rubriki Iz zasebnih arhivov.

Najprej je na vrsti pismo, ki ga je pisatelj, dramatik in pesnik Ivan Cankar leta 1907 poslal prijatelju, slikarju Ferdu Veselu. Gre za zanimivo obdobje v Cankarjevem življenju, saj je prav tedaj sodeloval na volitvah za dunajski državni zbor.Andrej Mrak
Prijavi napako
Komentarji
dbitls
# 19.03.2017 ob 09:36
Cankar je bil v obdobju AO monarhije goreč zagovornik združevanja južnoslovanskih narodov, vendar je že takoj po koncu 1 vojne, ko so nas Srbi dobili za vojni plen, spoznal svojo napako. Spoznal je, da je veliko Slovencev pokleknili inželelo svoj narod in jezik podariti Srbom.
Nekaj Cankarjevih objave v letu 1918, takoj po vojni: " To, kar Ilirci počenjajo, je že delirij. Naši od omedlevice navdušeni Ilirci pa niso pozabili samo na slovensko kulturo (slovenskega jezika itak nikoli niso znali), ne samo na Trubarja, Prešerna in Levstika, temveč pozabili so navsezadnje kar sami nase, na svoje ime in na svojo domovino. Pravega Ilirca je sram, da stanuje v Ljubljani, ne pa v Šabcu ali vsaj v Varaždinu", je dejal in še: "Ljudje so zdaj med nami - saj jih lahko vsaki dan slišite - ki bi nas najrajši prodali - kaj prodali - kar dali vbogajme. Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov. Najbolj gnusni, res - gnusni! - pa se mi zde tisti ljudje, ki čisto brez vzroka in brez povoda spravljajo v zvezo s političnim jugoslovanskim vprašanjem še slovenski jezik. Kar ponujajo ga, kar mečejo ga čez mejo, še ne vprašajo, kdo bi več zanj dal. Jaz še nisem videl Hrvata, ki bi prišel ponujat k nam svojo hrvaščino. Pri nas pa je drugače! Tako smo siti svoje kulture, da nam je že odveč in bi jo najrajši kar vrgli čez plot."
Cankar je nekaj podobnega govoril na shodu svoje stranke konec oktobra 1918, tisti dan so ga našli hudo pretepenega, z razbito glavo. Priče so videle, da so ga pretepli trije srbsko govoreči moški, vendar je takratna kraljeva oblast zadevo prikrila, Cankar pa je "uradno" umrl zaradi pijanosti.... Drugo leto bo 100 obletnica njegove smrti. Me zanima, če se bo kateri zgodovinar ali novinar upal poglobiti v njegovo zadnje leto življenja ....
paver
# 19.03.2017 ob 07:04
Težko berljivo.
penzl
# 19.03.2017 ob 09:32
@inforstriker: govori se, da so ga pretepli Srbi, ker je preveč kritiziral združitev Države SHS in Kraljevine Srbije v Kraljevino SHS. Se pravi bil je politično aktiven in nevaren, zato naj bi ga raje pospravili... Je pa to po tolikih letih težko dokazati, vprašanje kaj je res.
infostriker
# 19.03.2017 ob 08:40
Glede na informacije ki krožijo po spletu, je bil Ivan Cankar umorjen. Ne vem koliko je res od tega?
braun
# 19.03.2017 ob 07:50
Odločitev za delovanje v politiki je odgovorno dejanje. Zahteva iskreno vero v učinek političnega delovanja. Nič ni samo na sebi ne dano ne postlano. Za vse se je potrebno odločno postavit in vztrajat.

Poltik mora delovati kot zdravnik, predano, otrest se mora osebno sebičnih hotenj. Njegova vera v utrjevanje humane in pravične družbe se ne sme ustaviti pred nikomer. Ko se sreča z "popularnejšim" od sebe, ki bo vse naredil, da ga onemogoči, ne sme kloniti, ko ga prijatelji opozarjajo: pusti javno korist, potrudi se za svojo. Takšna družba se ne razvija, olepševanje zablod je njeno gibalo.

Poglejte okrog sebe in izberite političnega delavca, o katerem vam lastna vest pravi, da mu lahko zaupate, ker vas je njegova osebnost in nepopustljivost v boju z Golijatom prepričala.

Nekako tako Cankar vpliva na sicer redke a prisotne politike med nami.
raknac navi
# 19.03.2017 ob 10:21
In po sto letih se ni nic spremenilo. Tako smo siti kulture, da bi jo najraje vrgli cez plot. No jo mecemo vsak dan.

Kraigerju. Prijatelju. Zdravniku. Je bilo zal, da niso opravili obdukcije.

Bodo pa naslednje leto gotovo na voljo raznotazne teorije. Ne samo o njegovi smrti in pijaci. Manipuliralo se bo z njim, kot ze vse njegovo zivljenje in teh 100 let po smrti.
tuintam
# 19.03.2017 ob 12:07
@dbitls

@O- :), vredno članka. Tako, kot je.
pepieinschlag
# 19.03.2017 ob 07:45
Nisem čisto prepričan glede konkretnega pisma, je pa drugače »njegov izlet v politiko«, oziroma predvolilna kampanja po oštarijah in zadružnih domovih, z nagajanjem klerikalcev relativno dobro dokumentiran.
Del tega ste pred časom objavili tudi tukaj...
raknac navi
# 19.03.2017 ob 10:23
Konec oktobra se ne bilo konec prve svetovne...
Zakladi zasebnih arhivov
Kazalo