Eden med novci je takšna redkost, da so ga že vključili v razstavo, posvečeno denarju. Foto: British Museum
Eden med novci je takšna redkost, da so ga že vključili v razstavo, posvečeno denarju. Foto: British Museum
V zajetni numizmatični zbirki hrani Britanski muzej kovance z vsega sveta, tale anglosaška kovanca so med letoma 616 in 640 skovali v Londonu, v obtoku pa sta bila v Kentskem kraljestvu.
V zajetni numizmatični zbirki hrani Britanski muzej kovance z vsega sveta, tale anglosaška kovanca so med letoma 616 in 640 skovali v Londonu, v obtoku pa sta bila v Kentskem kraljestvu. Foto: British Museum

Izjemno najdbo, ki obsega 5.200 novcev, so predstavili v Britanskem muzeju, kjer se bodo lotili še uradne ocenitve. Po prvem pregledu strokovnjaki vrednost novcev, ki jih je Coleman našel v vasi Lenborough v grofiji Buckinghamshire, ocenjujejo na 1,34 milijona evrov.
Eden od novcev že na razstavi
"To je zelo redek zaklad. Redko se najde toliko novcev na enem mestu, in to tako dobro ohranjenih," je povedala kustosinja Pippe Pearce, ki je poskrbela za čiščenje zaklada. Novci so bili po najdbi pokriti z blatom, hudo jih je prizadela korozija, saj so bili zaviti v svinčeni ovoj kot v testo. Po besedah kustosinje muzeja je eden med novci takšna redkost, da so ga že vključili v razstavo, posvečeno denarju.
Paul Coleman, o čigar najdbi te dni cele dneve pišejo britanski mediji, zakladov običajno ni iskal tako daleč od svojega doma v Southamptonu, da ne bi imel prevelikih stroškov z gorivom. To odkritje pa mu je bilo, kot je dejal, zapisano v kartah.
"Peljali smo se zelo daleč, običajno ne gremo do tja. Tokrat pa sem imel tak občutek - to je usoda," pravi. Dragocenosti najdbe se je hitro zavedal, saj je njegov detektor za odkrivanje kovin začel oddajati tako močen signal, da je takoj, ko je odkopal prvi novec, vedel, da jih mora biti še več.
Nagrado za najdbo si bo Coleman razdelil z lastnikom zemljišča, kjer jih je našel.