Foto:
Foto:

Barbara Simonitti, Barbara Korun, Maja Vidmar in Alenka Puhar so ob tem dogodku pripravile pesniški večer z naslovom Pesniška usoda Ade Škerl.

Na prireditvi v Klubu Cankarjevega doma se se spomnili na prezrto vlogo Ade Škerl. Ob njeni osemdesetletnici se je z jubilejno pesniško zbirko ni spomnila nobena slovenska založba. Literarni večer je pomenil gesto na poti rehabilitacije Ade Škerl.

Zaradi pesmi sovražnica ljudstva
Beseda je tekla tudi o tem, zakaj je Škerlova ob izidu pesniškega prvenca Senca v srcu leta 1949 postala "sovražnica ljustva". Pesniška zbirka Senca v srcu je izšla leta 1949, štiri leta pred izdajo znamenite zbirke Pesmi štirih. Doživela je vrsto odklonilnih sodb v obliki grozljivih kritik in referatov v slogu stalinističnih političnih kampanj.

Po besedah Simonitijeve je Škerlova opisovala intimne ljubezenske občutke, zaznamovane s smrtjo, namesto da bi opevala izgradnjo novega, upanja polnega sveta. Barbara Simonitti poudarja, da se povojna intimna poezija ni začela s Cirilom Zlobcem, Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom in njihovo večkrat ponatisnjeno zbirko Pesmi štirih, temveč prav z zbirko Senca v srcu Ade Škerl, ki ni doživela nobenega ponatisa.

Denis Poniž pa uspeh zbirke Pesmi štirih (1953) pripisuje dejstvu, "da je ta poezija ustrezala tedanji kulturni ideologiji, ki se je sicer res naveličala 'kramparske poezije', a se je še bolj bala pesnikov, kot so bili - če imenujem le nekatere - Tone Vodnik, Jože Udovič, Edvard Kocbek, pa tudi mlajših, Ade Škerl, Daneta Zajca, Vena Tauferja, Gregorja Strniše."

Sistem ji je pristrigel peruti
Ada Škerl je bila pred izdajo zbirke Senca v srcu zelo priljubljena in je veljala za zelo obetavno pesnico. Zbirka Senca v srcu je bila tudi zaradi antipropagande, ki jo je spremljala, takoj razprodana. Pesnica se je takrat umaknila iz javnega literarnega življenja, svojo naslednjo pesniško zbirko Obledeli pasteli je izdala šele leta 1965. Skozi življenje se je prebijala kot učiteljica slovenščine, kar 25 let pa je bila na radiu zaposlena kot lektorica. Literarnega večera v svojo čast se ni udeležila.