Po odprtju intermedijske razstave v Komuni bo Katedrala Kina Šiška postala prizorišče dveh osupljivih avdiovizualnih performansov iz samega vrha aktualne svetovne produkcije subtilnega prepleta digitalnih soničnih in vizualnih sfer (na fotografiji Rjoiči Kurokava). Foto: Kino Šiška
Po odprtju intermedijske razstave v Komuni bo Katedrala Kina Šiška postala prizorišče dveh osupljivih avdiovizualnih performansov iz samega vrha aktualne svetovne produkcije subtilnega prepleta digitalnih soničnih in vizualnih sfer (na fotografiji Rjoiči Kurokava). Foto: Kino Šiška
Začel se je Festival Sonica

Festival, ki ga organizira MoTA (Muzej tranzitornih umetnosti), odpira prostor ideji eksperimentalnega festivala na področju zvočnih, vizualnih in intermedijskih umetniških praks. Sonica spreminja klasičen galerijski prostor v interaktivno polje dogodkov, performansov, instalacij, delavnic in predavanj, vsako leto na drugačno temo.

Letošnja tema festivala je Tretja kultura in odpira raziskovalno vprašanje o novi kulturi, ki v načinu življenja odseva spoj tehnologije, znanosti in popularne kulture. Soj tranzitornih umetnosti se izraziteje obrača k mediju zvoka, hkrati pa ohranja prehodnost sodobne umetnosti med številnimi mediji, od instalacij, avdiovizualnih, pa vse do interaktivnih del, od znanosti do popularne kulture, ki se "naključno" srečujejo skozi tehnologijo.

Zvok v ospredju
V CUK-u Kino Šiška se je začela četrta izdaja festivala. V dvorani Komuna so uvodoma odprli intermedijsko razstavo Mladi nizozemski umetniki, sledila pa sta avdiovizualna koncerta avstrijskega elektronskega glasbenika Fennesza z "vizualcem" Lillevanom in priznanega japonskega umetnika Rjoičija Kurokave. Več o uvodnem dogodku preberite na tej povezavi.

Iz programa velja izpostaviti Artist Talk simpozij z naslovom Tretja kultura, pri pripravi katerega je s festivalsko ekipo sodeloval Alexei Monroe. Simpozij bo v Atriju ZRC-ja SAZU-ja potekal 28. in 29. novembra, med drugim pa ga bodo popestrile delavnice in projekcija eksperimentalnih filmov.

Zaprtje festivala bo 30. novembra v Klubu K4, kjer bo nastopil britanski basovski dvojec Emptyset skupaj z "vizualcem" Claytonom Welhamom, ob tem pa klub kot soorganizator dogodka predstavlja tudi znanega britanskega DJ-ja Jona Convexa in slovensko ekipo DMNP. Pred tem bo občinstvo ogreval znani ameriški umetnik in VJ Oli Sorenson.

Programski svetovalec festivala je Luka Zagoričnik, ki je pojasnil, da pri tranzitornih vsebinah ne gre zgolj za danes tako popularne intermedijske umetnosti ali vsebine, temveč za nekaj več: "V festival sodijo tako različni izrazi umetnosti, kot so instalacije, intermedijske postavitve, koncerti, avdiovizualni performansi in podobno. Ob tem pa festival ne zanemarja tudi sodobnih urbanih vsebin bolj mainstreamovske narave oziroma urbanih plesnih vsebin, tako da se umešča tudi v klubsko sceno in tam spremlja sodobna sozvočja, ki se dogajajo ta hip." Festival se bo letos malce bolj usmeril k mediju zvoka, "kajti medij zvoka ima v sebi to najbolj prehodno naravo v primerjavi s kakšnimi drugi tipi umetnosti, ki so bolj nagnjene k objektu".

Začel se je Festival Sonica