Drugo
()
Najdba je pomembna, ker bo zgodovinarjem povedala več o življenju "navadnih smrtnikov" v Starem Egiptu. Foto: EPA

Dodaj v

Kako je v Starem Egiptu živel faraonov konjušnik?

Grobnico so arheologi odkrili po naključju
6. marec 2014 ob 16:54,
zadnji poseg: 6. marec 2014 ob 17:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Luksorju so arheologi odkrili skoraj 3.500 let staro grobnico vodje faraonove konjušnice. Na grobnico je med izkopavanjem neke druge grobnice naletela ekipa egiptovskih, italijanskih in španskih arheologov.

"Grobnica pripada pomembnemu državniku iz časa 18. dinastije, ki se je imenoval Maai," je v izjavi za javnost zapisal vodja egiptovske službe za varstvo kulturne dediščine, Mohamed Ibrahim. Nanjo so naleteli, ko so prebili steno neke druge grobnice.

Maai je poleg tega, da je bil vodja faraonove konjušnice, nadzoroval tudi faraonova posestva in živino. Ohranjene upodobitve na zidovih grobnice so izjemno pomembne, saj razkrivajo podrobnosti o vsakdanjem življenju lastnika grobnice in njegovi družini ter o načinu življenja visokih uradnikov v tistem času.

Na enem izmed treh prizorov je mogoče videti Maaia z ženo Nefret, na drugem moškega in žensko za banketno mizo, na tretjem pa obred žrtvovanja.

Luksor je mesto v južnem Egiptu na obrežju Nila z okoli 500.000 prebivalci. Poznano je kot največji muzej na prostem, saj je v njem vrsta templjev in grobnic iz starega Egipta.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo