Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 6 glasov Ocenite to novico!
Arhivska gradiva
Arhivska gradiva hranijo tudi številne nepovedane zgodbe. Foto: BoBo
Kaja Širok
Kaja Širok je predsednica slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (Icom) in direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Kako pristopiti k zamolčanim temam zgodovine?

Mednarodna konferenca
5. oktober 2017 ob 10:50
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Muzeji veljajo za institucije, ki na svojih zidovih in med njimi razkrivajo preteklost, na dvodnevni mednarodni konferenci pa bodo udeleženci v ospredje postavili njihovo vlogo kot nosilcev družbenih sprememb. Med drugim bodo skušali osvetliti, kako muzeji pristopajo k težkim ali zamolčanim zgodovinskim temam.

"Odkrivanje spornih zgodovin in sposobnost izražanja, česar ni mogoče ubesediti, so naloge, ki jih morajo muzeji opravljati kot dejavni sooblikovalci družbe. Lahko pomagajo doseči miroljubne rešitve travmatičnih dogodkov iz preteklosti in spodbuditi razumevanje zgodovine, ki z izmenjavo znanj zajema več vidikov," so v vabilu na dogodek zapisali v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, ki je eden od sodelujočih pri konferenci, ki so jo naslovili Muzeji in zamolčane zgodovine. Med spominom in pozabo.

Med sodelujočimi na konferenci organizatorji izpostavljajo zgodovinarko, kuratorko in kreativno vodjo Hiše evropske zgodovine v Bruslju Tajo Vovk van Gaal, ki bo tudi odprla konferenco. V svojem prispevku bo spregovorila o spornih zgodovinah skozi prizmo evropskega pristopa.

Kaj z muzeji, ki so nenadoma postali nezadostni?
Kot je dejala predsednica slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (Icom) in direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije Kaja Širok, je cilj konference nekako osvetliti vlogo muzejev pri proučevanju in predstavljanju težkih zgodovinskih tem, torej tistih zgodb, ki se niso vpele v neke nacionalne zgodovine in ki enostavno pred desetletji niso bile prikazane ali povedane. Ob tem Širokova izpostavlja tudi druge predavatelje. "Imamo zgodbe z nekdanjega območja Jugoslavije oziroma naracije muzejev revolucije. To je, na kakšen način so se v posameznih državah lotili teh muzejev, ki so nenadoma postali nezadostni oz. zavrženi," je pojasnila. Ob tem je povedala zgodbo muzeja v Sarajevu, kot jo bo predstavila njegova direktorica Elma Hašimbegović, pa tudi zgodbe iz Istre Neže Čebron Lipovec.

Konferenco pripravlja Icom Slovenija v sodelovanju s Skupnostjo muzejev Slovenije, oddelkom za sociologijo na ljubljanski filozofski fakulteti in Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 05.10.2017 ob 11:17
z resnico
Bivši uporabnik
# 05.10.2017 ob 12:22
Preprosto. Arhivsko gradivo pometeš pod preprogo oz. ga uničiš, folku pa začneš težit kako neproduktivni so ker gledajo v preteklost in pogrevajo staro župo namesto da bi gledali v prihodnost. Takoj, ko glasno podvomiš v režimsko razlago zgodovine, te že obtožijo revizije, simpatiziranja s kolaboranti in nabiranja političnih točk. Ti pač hočeš samo resnico - ta pa je v naši, indoktrinirani družbi, pravzaprav narodni sovražnik #1.
sagoza
# 05.10.2017 ob 11:59
"Med drugim bodo skušali osvetliti, kako muzeji pristopajo k težkim ali zamolčanim zgodovinskim temam."

hehe, ma kaj imaš tu za osvetliti, saj je vse jasno kako pristopajo, z pometanjem pod preprogo, mižanjem in zatiskanjem ušes, ali pa pokažejo za en dan in potem hitro skrijejo nazaj v omaro za naslednjih 50 let, od tu tudi izvira slovenska dvoličnost in hinavstvo. če se zgodovina ne osvetli na pravilen način, potem se od nje kod narod nič ne naučimo in zato se kot narod ne razvijamo ampak stagniramo z ponavljanjem starih napak.
virginiawolf
# 07.10.2017 ob 23:46
Ena divja ideja - kaj pa če bi vsi, preden komentirate, odkorakali do muzejev in si celo pogledali, kaj in kako prikazujejo?
hitrostrelka
# 06.10.2017 ob 14:26
Resnica osvobaja.
123pepe321
# 06.10.2017 ob 14:15
"z resnico"
Seveda!
Ostane pa vprašanje, če jo lahko preneseš in te ne ubije...
RJSlo
# 05.10.2017 ob 13:34
No ja. Pri takšnih temah ste zgodovinarji pokazali svojo barvo. Ne pišem o slovenskih muzejih, toda v nekaterih tujih muzejih so kleti zvrhano polne "zamolčane" oziroma prepovedane zgodovine.

V Sloveniji je problem telefon. Ko zazvoni, sistemski zgodovinar zamenja polo papirja v tipkalnem stroju,.
nuLanuLa
# 05.10.2017 ob 12:02
Kdo pa ima še čas za Zgodovino v taki hiperprodukciji sedanjosti. Že prejšnji teden se zdi zgodovina. In ker je Zgodovina naša najboljša učiteljica, imamo sedaj kup vase zagledanih skoraj slavnih ljudi, s katerimi je tako preprosto manipulirati; ker si tega pravzaprav želijo - biti voden, v zameno za poln trebuh in službo pri korporaciji.
aktivist
# 05.10.2017 ob 15:08
V sloveniji se prikazuje zgolj desnici politicno zanimiva zgodovina. Vse ostalo se ne prikaze, razen noriskega kraljestva.

Kaj je moderator? Pravis da ti ni vsec komentar? Odpri oci.
Tao3
# 05.10.2017 ob 11:13
Kako pristopiti k zamolčanim temam zgodovine?

Kako? Glejmo predvsem v prihodnost. Zgodovina se je že zgodila in ne rabi dušiti še sedanjosti ... aja enim je prekopavanje kosti v političnem interesu ... gremo torej, za prihodnost v zgodovino!
Kazalo