Računalnik ponudi začetek ali konec besedne zveze, igralec pa mora napisati besede, ki se najpogosteje pojavljajo na manjkajočem položaju. Foto: EPA
Računalnik ponudi začetek ali konec besedne zveze, igralec pa mora napisati besede, ki se najpogosteje pojavljajo na manjkajočem položaju. Foto: EPA
Knjiga
Podatki v igri temeljijo na zbirkah besedil oziroma korpusih, izdelanih v zadnjih letih. Foto: BoBo
Igro nameravajo v prihodnosti nadgrajevati z novimi podatki, odprti oa so tudi za različna sodelovanja za izboljšavo igre.
Igro nameravajo v prihodnosti nadgrajevati z novimi podatki, odprti pa so tudi za različna sodelovanja za izboljšavo igre. Foto: EPA
Razred
V Zavodu za uporabno slovenistiko Trojina upajo, da bodo njeno didaktično vrednost prepoznali tudi učitelji slovenščine in ustanove, kot je zavod za šolstvo, in mogoče našli mesto zanjo pri poučevanju slovenščine, tako maternega kot tujega jezika. Foto: BoBo

Zavod za uporabno slovenistiko Trojina je zato v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki za računalništvo razvil spletno aplikacijo Igra besed, didaktično igro, ki na zabaven in sodoben način omogoča utrjevanje in nadgrajevanje znanja slovenščine.

Uporabniki se lahko preizkusijo v poznavanju besednih zvez, sestavljenih iz pridevnika in samostalnika. Računalnik ponudi začetek ali konec besedne zveze, igralec pa mora napisati besede, ki se najpogosteje pojavljajo na manjkajočem položaju. Odgovori se točkujejo glede na mesto na seznamu pogostosti, ki temelji na pojavitvah besednih zvez v časopisih, revijah, spletu in drugod.

"Dejstvo je, da se razvijalci iger v Sloveniji redko odločajo za izdelavo didaktičnih iger z jezikovno vsebino - po eni strani zato, ker v tovrstnih igrah ne vidijo potenciala za dobiček, po drugi strani pa zato, ker nimajo dostopa do podatkov oziroma znanja za pripravo ustreznih podatkov," pojasnjuje direktor Trojine Iztok Kosem.
Piljenje v slovenščini na zabaven način
Nekaj didaktičnih iger, ki se vežejo na rabo jezika, sicer ponuja že interaktivni izobraževalni portal Lilibi, vendar je namenjen zgolj otrokom do konca prvega triletja osnovne šole in je plačljiva storitev. Zato so želeli z Igro besed narediti "prvi korak k zapolnitvi tega manka in ponuditi mladim možnost, da na zabaven in sodoben način spoznavajo tudi slovenščino oziroma utrjujejo in nadgrajujejo svoje znanje slovenščine".

Del sredstev za razvoj aplikacije so pridobili v okviru razpisa ministrstva za kulturo, del sredstev so namenili sami, kar nekaj dela pa je bilo opravljenega na prostovoljni osnovi.

Potreba po razvoju osnovne jezikovne infrastrukture
Podatki igre temeljijo na zbirkah besedil oziroma korpusih, izdelanih v zadnjih letih, brez katerih izdelava takšnih aplikacij ne bi bila mogoča. Po Kosmovem mnenju je to tudi dodaten argument, da je treba razvijati osnovno jezikovno infrastrukturo, ki je čim bolj odprta in dostopna, da lahko kdor koli z dobro idejo izkoristi te podatke za včasih tudi nepričakovane namene, recimo za razvoj jezikovnih iger.
Poudarja, da Igra besed, v nasprotju s številnimi drugimi igrami in aplikacijami, ni zgolj lokalizirana oziroma v slovensko okolje prenesena tuja igra, ampak gre za proizvod domačega znanja. "To znanje temelji na naši raziskovalni dejavnosti in usmeritvi k doseganju čim večje uporabne vrednosti raziskovalnega dela," pojasnjuje.
Lahko tudi priročni učni pripomoček
Aplikacija je sicer aktivna že od konca lanskega novembra, vendar pa jo je bilo treba najprej testirati z manjšim krogom uporabnikov, da so lahko izpopolnili uporabniško prijaznost igre in ji dodali določene funkcionalnosti. Pred kratkim so jo nato tudi uradno zagnali za širšo javnost, z novimi podatki pa bodo igro nadgrajevali tudi v prihodnje. Bogatili jo bodo z drugimi besednimi zvezami in kombinacijami ter - v primeru zadostnih sredstev – z novimi načini igranja.
V zavodu Trojina upajo, da bodo didaktično vrednost igre prepoznali tudi učitelji slovenščine in ustanove, kot je zavod za šolstvo, in našli mesto zanjo pri poučevanju slovenščine, tako maternega kot tujega jezika.