Mark Carney, guverner angleške centralne banke, je pred dvema letoma predstavil zasnovo za novi bankovec za 10 funtov s podobo Jane Austen. Foto: EPA
Mark Carney, guverner angleške centralne banke, je pred dvema letoma predstavil zasnovo za novi bankovec za 10 funtov s podobo Jane Austen. Foto: EPA

Javno zbiranje predlogov so zastavili z dvema pogojema - predlagani veliki umetniki morajo biti iz sveta vizualne umetnosti in že pokojni. V dveh mesecih je prispelo okoli 19.000 predlogov, od tega naj bi bilo ustreznih 436 predlogov. Med njimi so med drugim komični igralec Charlie Chaplin in režiser Alfred Hitchcock, avtorica voščenih skulptur Marie Tussaud, modni oblikovalec Alexander McQueen, igralca Laurence Olivier in Richard Attenborough.
Predlogov za ženski portret le dobro petino
Med predlogi dominirajo moški, žensk je le 90. Je pa leta 2013 po kampanji za ženski portret bankovec za 10 funtov pripadel Jane Austen. Letos so se med ženskimi predlogi znašle še modna oblikovalka Jean Muir, keramičarka Jessie Tait, kiparka Barbara Hepworth ter pisateljica in ilustratorka Beatrix Potter. Med moškimi ustreznimi predlogi so še filmski režiser Anthony Minghella, kipar Henry Moore, komik Mel Smith, ustvarjalec znanstvenofantastične lutkovne serije Thunderbirds Gerry Anderson in avtor dokumentarcev Tim Hetherington, ki so ga leta 2011 ubili v Libiji.
Banka bo izbrala do pet finalistov, guverner zmagovalca
Angleška banka bo med ustreznimi predlogi izbrala od tri do pet finalistov, končna odločitev pa bo pripadla guvernerju Marku Carneyju. Zmagovalni predlog bo skupaj z zasnovano podobo izbranega portretiranca za novi bankovec razglasil spomladi prihodnje leto.
Organizatorji projekta so nad odzivom navdušeni in menijo, da tako veliko število predlogov potrjuje britanske dosežke v vizualni umetnosti in pomembnost umetniškega področja, poroča britanski časnik The Guardian.